Udaraljke - tema poslednje školice bontona pre letnje pauze u Kolarčevoj zadužbini

Udaraljke – tema poslednje školice bontona pre letnje pauze u Kolarčevoj zadužbini

Poslednji koncert pre letnje pauze u okviru edukativnog programa Mala škola bontona/Kako se sluša koncert biće održan u subotu, 29. juna, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, kada će najmlađi saznati više o udaraljkama.

Ciklus Mala škola bontona/Kako se sluša koncert, koji organizuje Centar za muziku Kolarčeve zadužbine, namenjen je najmlađoj publici i njihovim roditeljima.

Voditelj ovog jedinstvenog programa je Miloš Milovanović, koji je po obrazovanju muzičar, a po zanimanju televizijski voditelj i deci poznato lice. On na veoma specifičan i originalan način decu vodi kroz ovaj program.

Uz Milovanovića, mališani saznaju istoriju Kolarčeve zadužbine, nauče kada se i zašto aplaudira, šta piše u programu, kako se treba ponašati na koncertu i u jednoj instituciji kulture, šarmantno im prenese podatke iz istorije muzike i zajedno sa njima pravi opuštenu i prijatnu atmosferu na programu.

Na predstojećem koncertu, mališani će imati priliku da saznaju sve što ih zanima o udaraljkama.

U muzičkom delu programa nastupaju studenti Katedre za udaraljke FMU iz klase Srđane Palačkovića, dok je gošća koncerta Ksenija Komljenović, prva žena iz Srbije sa doktoratom iz udaraljki.

Ksenija Komljenović, perkusionistkinja, akademik i kompozitorka, jedna je od pobednica Internacionalnog takmičenja perkusionista u Luksemburgu,. Tokom karijere, nastupala je, predavala i studirala u Evropi, SAD i Aziji. Studirala je na Frost školi muzike (Univerzitet u Majamiju), Državnoj školi u Ilinoisu i Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Posvećenost udaraljkama je oblikovana njenom predanošću savremenoj i kamernoj muzici, kao i međunarodnoj saradnji. Njeni ansambli (Vesna Duo, PNEUMA, Balkan Percussion Duo) ujedinjuju neke od najboljih mladih izvođača širom sveta. Hvaljeni debitantski album Vesna Duo Presents: The Rite of Spring predstavlja Ksenijin inovativni aranžman Posvećenja proleća Igora Stravinskog za marimbu i klavir.

Godine 2019, kada je imala prvi nastup u Hongkongu, Ksenija je izabrana da bude jedna od vođa ansambla World Percussion Group sa kojim je išla na turneju po Engleskoj, Španiji i Portugalu. Prošle godine je nastupala na XXI Internacionalnoj nedelji konzervatorijuma (Rusija) i 31. internacionalnom festivalu mladih laureata muzičkih takmičenja (Poljska).

Članica je odbora Tierras takmičenja udaraljki i SoundWaves festivala savremene muzike u Teksasu. Njena inicijativa rezultirala je pionirskim projektima kulturološke razmene između perkusionista SAD-a i Srbije, uključujući prvu radionicu savremenih udaraljki u Srbiji. Ksenija je producentkinja/voditeljka At Percussion podkasta.

Program počinje u subotu, 29. juna, u 11 sati, a ulaznice, po ceni od 300 dinara, u prodaji su na biletarnici Kolarca i onlajn.

Foto: Antek Olesik