Tribina „Beogradski šik kroz vekove”

Tribina „Beogradski šik kroz vekove”

Tribina iz ciklusa „Beograd za početnike” u petak, 14. juna, u 18.30, u Galeriji 73

Gošća: mr BOJANA POPOVIĆ, istoričarka umetnosti, muzejska savetnica u Muzeju primenjene umetnosti

Moderatorka: SMILJANA POPOV, autorka tv serijala „Beograd za početnike” i „Srbija za početnike”

Jeste li znali da je Beograd bio kolevka evropske mode u praistoriji?! Pre skoro 7.000 godina drevna vinčanska civilizacija ovde je „šetala” u dvodelnim lanenim kompletima sa „V” izrezom, mini-suknjama i dokolenicama koje nosimo i danas, verovali ili ne. S obzirom na hiljadugodišnje, praistorijske predispozicije Beograda za „teranjem” mode, nova tribina „Beograda za početnike” kreće u istorijsku potragu za korenima beogradskog šika kroz vekove.

U tome će pomoći sjajna Bojana Popović, muzejska savetnica Muzeja primenjene umetnosti, istoričarka umetnosti koja se beogradskom modom profesionalno bavila i istraživala. Sa njom će posetioci prošetati kroz modnu istoriju srpske prestonice.

Jedna beleška iz 19. veka kaže da je „Beograd poslednji bazar Carigrada i prvi magazin Beča prema Istoku”.

Kada i kako su Beograđani počeli da prihvataju evropsku, prvenstveno parisku modu… Ko im je u tome pomogao? Na koji način je ratnička i politička istorija povezana sa istorijom odevanja… Kada i gde je otvorena prva robna kuća u Beogradu, pravo čudo koje je donelo duh modernizacije u Beograd… (I danas je to najlepši primerak secesije u srpskoj prestonici). Kako je živela, zabavljala se i kakvu je modu „terala” srpska građanska elita u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. veka? Gde su se održavale prve modne revije u Beogradu? Zbog čega se govorilo da se „u Beogradu otvaraju kišobrani kada u Parizu pada kiša”? Kakvu je ulogu imao glamurozni Orijent ekspres u rađanju beogradskog šika?

Ko je bila srpska Koko Šanel, zašto je jugoslovenski Karden odbio da radi kod čuvenog Diora? Ko je bila prva beogradska trendseterka i influenserka u istoriji, koja je svoj salon u Beogradu otvorila samo tri godine nakon Koko Šanel, 1919. godine i bila toliko popularna da je o njoj pisao i čuveni srpski pisac Branislav Nušić u svojoj drami „Dr” iz 1936?

O svemu tome i više od toga na tribini „Beogradski šik kroz vekove”.