Simfonijski orkestar RTS-a na Nomusu

Simfonijski orkestar RTS-a na Nomusu 2023

U nastavku Festivala Nomus 2023 – kapitalna instrumentalna dela velikana muzičke istorije, u izvođenju našeg uglednog orkestra i gostujućih, renomiranih umetnika.

Ponedeljak, 23. oktobar, Sinagoga, 20 časova

Simfonijski orkestar RTS

Solista: Stanko Madić, violina

Dirigent: Premil Petrović

Program:

  1. Brams: Koncert za violinu i orkestar br. 1, D-dur
  2. I. Čajkovski: Simfonija br. 6 u b-molu „Patetična”

Prodaja ulaznica u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 9č do 14č, kao i na dan koncerta od 18č do 20č, u holu Sinagoge.

Cene ulaznica: 1.500 i 1.200 dinara

Stanko Madić je izrazito uspešan i međunarodno priznati srpski violinista. Prvi je koncertmajstor Bavarskog radija i Festivalskog orkestra Bajrojta. Prisustvo na vodećim pozicijama najboljih nemačkih orkestara i kamernoj muzičkoj sceni, kao i bogata solistička karijera svrstavaju ga u vrlo traženog i svestranog muzičara, zgusnutog rasporeda i razgranate karijere. Dobitnik je niza najviših nagrada i prznanja, na brojnim nacionalnim i međunarodnim konkursima.

Premil Petrović je osnivač, umetnički direktor i dirigent No Borders Orchestra. Ubraja se u vodeće muzičke ličnosti poreklom iz Srbije. Živi u Berlinu, sarađuje s orkestrima širom sveta i nastupa na vodećim međunarodnim festivalima. Repertoar Premila Petrovića uključuje istorijske interpretacije stare muzike, klasičarsko-romantičarska operska i simfonijska dela, kao i brojne svetske premijere novih kompozicija. Dobitnik je prve nagrade Hans Ajzler u Berlinu upravo za interpretaciju savremene muzike.

Simfonjski orkestar RTS-a, jedan je od najreprezentativnijih orkestarskih ansambala u Srbiji. Deluje u okviru Muzičke produkcije RTS-a i prati svetske tendencije u interpretaciji muzike. Njegov repertoar obuhvata značajna simfonijska, koncertantna i vokalno-instrumentalna dela domaće i inostrane literature.