Ruska pijanistkinja Zarina Šimanskaja premijerno na KolarcuRuska pijanistkinja Zarina Šimanskaja premijerno na Kolarcu

Ruska pijanistkinja Zarina Šimanskaja 22. juna, u 20 časova, premijerno nastupa na Kolarcu, kada će se predstaviti remek-delima klavirske literature

Koncert koji se održava u okviru ciklusa „Kolarac tvoj svet muzike”, obuhvatiće kompozicije „L’isle joyeuse” i četiri prelida iz Prve sveske Kloda Debisija, predivnu baletsku svitu „Žar-ptica” Igora Stravinskog u transkripciji za klavir Gvida Agostija, kao i monumentalnu Sonatu u ha-molu Franca Lista.

Zarina Šimanskaja nastupala je širom Rusije, Evrope i Azije kao solista i kamerni muzičar.

Šimanskaja je sarađivala sa brojnim renomiranim orkestrima, a repertoar odražava njena široka interesovanja za istraživanje i tumačenje muzičke literature, i kreće se od Koncerta za klavir br. 1 Čajkovskog i Mocartovog de-mol koncerta, do dela Frenka Martina, Alfreda Šnitkea, Igora Stravinskog…

Obrazovana u ruskoj (kod prof. Nine Seregine u Sankt Peterburgu) i evropskoj tradiciji (Evgenij Koroljov na Hochschule für Musik und Theater u Hamburgu), nastavila je da usavršava svoj zanat na majstorskim kursevima kod umetnika kao što su Arije Vardi, Aleksej Ljubimov, Leonid Brumberg, Stiven Kovačević i Aleksandar Toradze.

Laureat je brojnih međunarodnih pijanističkih takmičenja i umetnik Moskovske filharmonije od 2022 godine. Najvažniji događaji sezone 2023-2024: izvela je Mocartov Koncert u de-molu sa orkestrom Marinskog teatra, pod dirigentskom palicom maestra Aleksandra Rahbarija; rasprodati resital u Koncertnoj dvorani Marinskog teatra; izvela je retko prvo izdanje Klavirskog koncerta u be-molu Čajkovskog, sa La Voce Strumentale orkestrom, pod dirigentskom palicom maestra Dmitrija Sinkovskog.

Učestvovala je na čuvenom festivalu „Decembarske večeri” Svjatoslava Rihtera, sa orkestrom Moskovskih solista, a pod dirigentskom palicom maestra Jurija Bašmeta; i premijerno je izvela klavirski koncert Valerija Voronova, posvećenog i napisanog specijalno za nju, u martu 2024. godine.

Ulaznice su u prodaji na biletarnici Kolarčeve zadužbine i onlajn putem linka.