Prvi međunarodni festival muzejskog teatra „Muzetea”Prvi međunarodni festival muzejskog teatra „Muzetea”

13 – 16. novembar, Beograd

„Muzetea” je prvi međunarodni festival muzejskog teatra, u okviru kog će, od 13. do 16. novembra, u Beogradu, biti prikazane predstave nastale u srpskoj muzejsko–teatarskoj produkciji zajedno sa nekoliko predstava iz inostranstva.

Komunicirajući na još jedan način sa publikom, muzejske ustanove u svetu i kod nas pokazuju sve veću tendenciju igranja pozorišnih predstava u svojim prostorima.

Na ovaj način, u sprezi pozorišne i muzejske delatnosti, daje se podsticaj razvoju pozorišne umetnosti kroz muzejski teatar kao poseban vid stvaralaštva, u isto vreme proširuje se delatnost muzeja, a samim tim i razvija novi sve veći segment publike i ostvaruje značajna međuresorna i međunarodna saradnja u domenu kulturnog nasleđa i kulture sećanja. Produkcije muzejskog teatra uglavnom podrazumevaju mobilne forme, tako da su gostujuće predstave manje zahtevne od standardnih gostovanja institucionalnh teatara.

Festival „Muzetea” doprinosi i rodnoj ravnopravnosti. Pored tematske obrada položaja žena u različitim društvenim okolnostima (žene i rat, žene i vlast, žene i umetnost), u festivalskom timu žene čine većinu i nalaze se na najodgovornijim mestima.

Na Festivalu će biti održan i okrugli sto na temu muzejskog teatra u kome učestvuju pozorišni i muzejski kulturni poslenici. Žiri festivala čine Nina Mazur, dramaturškinja i pozorišna kritičarka iz Hanovera, Nemačke, Gordana Goncić, dramaturškinja, Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda, Jadranka Đorđević, turizmološkinja i Andrija Daničić, glumac.

Partneri festivala „Muzetea” su Muzej grada Beograda, Etnografski muzej, Muzej nauke i tehnike, Dom Jevrema Grujića, Grad Beograd, Udruženje ljubitelja Skadarlije i Turistička organizacija Beograda.