Proslava 30 godina džez odseka MŠ „Stanković” kao uvod u 39. Beogradski džez festivalProslava 30 godina džez odseka MŠ „Stanković” kao uvod u 39. Beogradski džez festival

Dom omladine Beograda, u saradnji sa Muzičkom školom „Stanković”, u uvodu 39. Beogradskog džez festivala, organizuje veliku koncertnu proslavu tridesetog rođendana džez odseka ove obrazovne institucije

Na koncertu u utorak, 24. oktobra 2023. godine, sa početkom u 19 časova, nastupiće nekoliko ansambala sačinjenih od nekadašnjih i sadašnjih učenika, kao i profesora škole: Ivan Radivojević – truba; Luka IgnjatovićRastko ObradovićAljoša AndrejevićIvan Nešić – saksofon; Andreja StankovićDragan HajnrihAleksandar Petrović – gitara; Miloš – Miša KrstićIrina PavlovićKatarina KočetovaFilip BulatovićNikola Šašković – klavir; Miloš ČolovićBoris Šainović – kontrabas; Lav Vozlić – bas gitara i Nikola BanovićČaslav Šehović, Luka Jovičić – bubnjevi.

Muzička škola „Stanković” osnovana je 1911. godine, pod pokroviteljstvom Nj. V. Kralja Petra Prvog Karađorđevića, a njeni počeci sežu do Pevačkog društva „Stanković” (1881). Ime je dobila po Korneliju Stankoviću, prvom srpskom školovanom kompozitoru, melografu, dirigentu i pijanisti. Kroz školu su prošli brojni priznati umetnici, kojima su predavali vrsni pedagozi i muzički eksperti. Prvi direktor bio je Stanislav Binički.

U školi je 1993. godine osnovan prvi odsek za džez muziku u jugoistočnoj Evropi, kao vizionarski primer drugim institucijama u regionu. Profesorski kadar čine istaknuti domaći džez muzičari, a mnogi učenici nastavili su svoje školovanje na prestižnim džez akademijama u Evropi i SAD, kao i na FMU u Beogradu. Ovom prilikom, Džez odsek obeležava 30 godina svog rada, predstavljajući superstar ansambl koji čine sadašnji i nekadašnji učenici i profesori škole. Među njima su mlade nade džeza, ali i već etablirani džez umetnici i stvaraoci. Program koncerta fokusiran je na autorske kompozicije uglednih gostiju, koje variraju u svom karakteru od hard bapa i džez muzike ‘60, do skandinavskog i cutting edge džez izraza današnice.

Besplatne propusnice biće dostupne 1 sat pre početka koncerta na info pultu u holu Doma omladine Beograda.

Foto: Miroslav Dragojević