Promocija literarnog rada „Žvale za obične uzde” akademika Todora Stevanovića

Promocija literarnog rada „Žvale za obične uzde” akademika Todora Stevanovića

„Žvale za obične uzde” akademika Todora Stevanovića

Atrijum Narodnog muzeja Srbije

Subota, 25. novembar, u 17 časova

Značajno delo „Žvale za obične uzde” akademika i slikara Todora Stevanovića, ponovo je objavljeno nakon pola veka od prvog izdanja. Tim povodom će u atrijumu Narodnog muzeja Srbije, u subotu, 25. novembra, u 17 časova, biti priređena promocija literarnog rada koji će predstaviti akademik Svetislav Božić.

Posebna vrednost dela „Žvale za obične uzde” ogleda se u simbiozi literarnog i slikarskog doživljaja sveta, u kojem pesme-priče nadilaze verbalnu dimenziju teksta neprestano navodeći posmatrača na zamišljanje vizuelnih predstava, možda baš onih nenaslikanih, a rečima oslikanih u knjizi.

Todor Stevanović se osim slikarstvom, bavi crtežom, grafikom, filmom, keramikom, mozaikom, alternativama slobodnog medija, likovnom kritikom, teorijom umetnosti, filosofijom i književnošću. Član je ULUS-a i UKS-a. Redovno izlaže samostalno od 1956. i učestvuje na likovnim smotrama kod nas i u inostranstvu. Bio je predstavnik Jugoslavije na Venecijanskom bijenalu 1999. godine. Njegova dela se čuvaju i izlažu u Narodnom muzeju, Muzeju savremene umetnosti i Muzeju grada Beograda, u mnogim muzejima i galerijama širom sveta.