Profesor Arsa apeluje: Obnovimo manastir Bešenovo

Profesor Arsa apeluje: Obnovimo manastir Bešenovo

Video na kome učenici pevaju svom profesoru Arsi postao je hit na društvenim mrežama, a upravo otac Arsenije želi sada da skrene pažnju svih dobročinitelja da je potrebno obnoviti manastir Bešenovo

Iz manastira Bešenovo poručili su:

„Odlukom njegovog preosveštenstva episkopa sremskog gospodina Vasilija 2012. godine pokrenuli smo, iz pepela, obnovu nemanjićke zadužbine manastira Bešenovo.

Nadajući se da ćemo uz božji blagoslov i uz pomoć dobrih ljudi za 80. godišnjicu od njegovog rušenja u potpunosti obnoviti makar hram posvećen svetim Arhangelima, apelujemo i molimo sve ljude dobre volje, društveno odgovorne kompanije, lokalnu samoupravu i državne organe da se u skladu sa svojim mogućnostima, uključe u obnovu i da pomognu taj veliki i bogougodni poduhvat.

Tokom proteklih nešto više od deset godina obnove, bratija manastira je uz podršku vernog naroda uradila mnogo, ali sada predstoje radovi koji po svom obimu prevazilaze monaške mogućnosti i koje zahtevaju uključivanje šire društvene zajednice.

Započeti su kapitalni radovi na prvoj fazi oblaganja spoljašnosti Hrama vraco kamenom, koji će hramu dati notu kakvu nemanjićka zadužbina zaslužuje, a koji po svom sastavu i tvrdoći predstavlja optimalnu sredinu između peščara i mermera.

Za oblaganje 400m² hrama potrebno je oko 40 tona kamena, koji se sukcesivno i u zavisnosti od raspoloživih finansija manastira doprema iz rudnika sa granice Makedonije i Bugarske, a koje vredne ruke nekolicine kamenorezaca i klesara iz Kruševca i vajara Rajka Blažića iz Beograda obrađuju i ugrađuju u manastirske zidine.

Odmah po završetku radova sa kamenom manastir očekuje freskopisanje i izgradnja glavnog manastirskog konaka, za koje takođe nisu obezbeđena sredstva, a čijim završetkom radova bi obnova bila kompletna.

Manastir je, po predanju, podigao kralj Dragutin Nemanjić, koji je upravljao Sremom. Smestio ga je na jednom od glavnih izvorišta vode koja su napajala stari Sirmijum, danas Sremsku Mitrovicu. Krst manastira Bešenovo pominje se još 1292. godine, dakle upravo u doba Dragutinovo.”

Novčani prilozi za pomoć obnovi manastira Bešenovo mogu da se uplate na sledeće račune:

  1. dinarski račun broj:

340-11007646-60

otvoren kod Erste banke.

  1. Devizni račun Manastira Bešenovo i bankarska instrukcja za uplate iz inostranstva je:

CORRESPONDENT BANK FOR (EUR, USD, JPY, AUD, DKK, CAD) INCOMING PAYMENTS:

SWIFT CODE: GIBAATWG ERSTE GROUP BANK AG WIEN, AUSTRIA

ACCOUNT OF THE BENEFICIARY WITH:

SWIFT CODE: GIBARS22

ERSTE BANK A.D. NOVI SAD

BENEFICIARY:

IBAN: RS35340000001101007936

NAME: SRPSKI PRAVOSLAVNI MANASTIR BEŠENOVO

ADDRESS: ŽIKE BEGANOVIĆA BB, BEŠENOVO, SERBIA

Za pomoć u građevinskom i drugim neophodnim materijalima možete se obratiti direktno igumanu Manastira Bešenovo Arseniju Matiću na broj: 065/803-23-27.

Foto: Manastir Bešenovo