Predstava i razgovor o predstavi „Beli marcipan” u DKSG

Predstava i razgovor o predstavi „Beli marcipan” u DKSG

Utorak, 14. novembar, 20 časova, Velika sala

Predstava „Beli marcipan”, po motivima romana „Lutka od marcipana” Muharema Bazdulja, sa premisama uzetim iz romana „Bekstva Lide Barove” Jozefa Skvoreckog

Dramaturškinja: Ana Marković

Koreografkinja: Anka Gaćeša

Kompozitor: Boris Mijatović

Producentkinja: Lenka Miloradović

Igraju: Staša Milovanović, Mitar Milićević, Anja Ćurčić, Ivana Velinović

O predstavi:

Pored svih tema koje ova priča otvara, odabrali smo da se fokusiramo baš na ljubav Lide i Gebelsa. Inspirativno nam je to koliko ljubav menja čoveka i situacije u koje likovi upadaju, ali i pozitivni ili negativni ishodi istih, te da li je dobro da se ljubav uvek dogodi.

Motiv „lutka” proističe iz predmetizovanja Lide od strane njenih roditelja, ljubavi, filmskih industrija, a čak i nje same. U njen život dolazi njena najveća ljubav koja je osuđena na propast i koja sa sobom odnosi i njenu karijeru, a kasnije i slobodu. Jasna promena kod Gebelsa se može videti kada se dogodi ljubav između Lide i njega, ali ona sa sobom nosi nepovratne posledice.

„Beli marcipan” nije istorijska drama, ali sadrži mnoge istorijske činjenice. Ona govori o ljubavnom odnosu dvoje ljudi Lide i Gebelsa, pod nemogućim okolnostima.

21.00, Velika sala

Razgovor o predstavi „Beli marcipan” i romanu „Lutka od marcipana”

U saradnji sa Tribinskim programom, nakon predstave biće održan razgovor sa Muharemom Bazduljem i autorima i glumcima predstave

Mlada dramaturškinja Ana Marković, uradila je dramatizaciju teksta po motivima romana „Lutka od marcipana” Muharema Bazdulja sa premisama uzetim iz romana „Bekstva Lide Barove” Jozefa Skvoreckog. Nakon predstave, u razgovoru sa piscem Muharemom Bazduljem i autorima i glumcima predstave, moći ćete da čujete kako je nastao ovaj roman; koliko se poklapaju intencija samog autora romana sa intencijom autorke dramskog teksta, ali i da čujete tumačenje ove priče koju su doneli glumci; zašto su glumci odabrali baš ovu temu da je postave na scenu i kako se odvijao proces nastanka predstave.