Počele probe predstave „Muške suze”

Počele probe predstave „Muške suze”

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu su počele probe predstave „Muške suze”, po farsama i kratkoj priči Antoše Čehontea (komični pseudonim A.P. Čehova), čiju je adaptaciju i dramatizaciju napisao David Jakovljević. Predstavu režira Aleksandar Popovski, a igraju Vojin Ćetković, Sanja Marković, Nenad Jezdić, Miodrag Dragičević, Zoran Cvijanović, Miloš Samolov, Milena Živanović, Teodor Vinčić i Teodora Dragićević.

Dramaturg je Vesna Radovanović, scenograf Vanja Magić, kostimograf Mia Popovska, kompozitor je Kiril Džajkovski, a scenski govor oblikuje Ljiljana Mrkić Popović.

„Muške suze” su radni naslov kolažne drame po motivima četiri jednočinke, „Šala”, „Prosidba”, „Medved” i „Tatjana Rjepnina”, i jedne kratke priče „Krčma na drumu” Antona Pavloviča Čehova. Akteri ove pozorišne igre poraženi su u ljubavi, izgubljeni u vremenu i zatočeni u krčmi tokom apokaliptične oluje koja ih upućuje jedne na druge i podstiče, kako na sukobe, tako i na setna prisećanja, natopljena piščevom sveprožimajućom ironijom. Najmanji zajednički sadržalac odabranih tekstova su krahovi muških junaka koji ih dovode do – suza, i danas posmatranih kao znak neprimerene slabosti, te stoga izloženih stigmi i samouzdržavanju. Čehov naziva ove tekstove vodviljima, iako svestan emocionalnih i egzistencijalnih ponora koji se kriju u svakom od njih. Elementi komedije su, sa jedne strane prirodna posledica poetike svakodnevnog i običnog, ali i jedan progresivan i uvek moderan, a svakako savremen, Čehovljev komentar na banalnost i zatucanost muškog mačoizma i patrijarhata kao društvenog poretka. I ta oluja, kao metafora za haos, metež i ratove današnjice, predstavlja sve ono kuljanje koje neminovno izbija na površinu, ako se suze potiskuju, a podstiču ponos i posramljenost zbog muške „slabosti” .

Premijera predstave planirana je za oktobar.

Foto: Svetlana Paroški