Otvorena svetska konferencija Pozorišta za decu i mlade „Prekretnica”

Otvorena svetska konferencija Pozorišta za decu i mlade „Prekretnica”

Prekretnica: Važnije nego ikada ranije!

Sa značajnim fokusom na pre svega mladu publiku, baš na Svetski dan deteta 20. novembra, dan kada je doneta Konvencija o pravima deteta 1989. godine, celodnevnom međunarodnom stručnom i naučnom konferencijom „Pravo dece i mladih na kulturu – 10 godina posle”, svečano je otvorena međunarodna konferencija Pozorišta za decu i mlade: Prekretnica.

„Svet nije više tako jednostavno crno-belo podeljen, a ni centralno mesto više nije samo jedno, ono se šeta i izmešta prema potrebi. Međutim, ono što ostaje večno su nove generacije dece koje ne poznaju prethodno. Njihov svet je sada i ovde, i ukoliko im ne nudimo vredna i nadahnjujuća iskustva, ne upućujemo ih da budu saosećajni i humani, ne bogatimo im maštu i ne budimo radoznalost i ne gajimo ih kao nosioce vatre univerzalnih vrednosti, neće nam biti potrebna pretnja od ‘mislećih’ mašina i veštačke inteligencije, već ćemo se kao ljudska bića pretvoriti u sivu masu kojom neko drugi upravlja i odlučuje za njega. Zato su posebno dragoceni ovi dani kada ćemo se kao zajednica okupiti da, kroz umetnost, prijateljstvo i posvećenost, negujemo individualnost, ističemo misleće ljude i humane vrednosti”, objasnila je predsednica organizacije ASITEŽ Srbija Diana Kržanić Tepavac.

Narednih nedelju dana, Srbija je prvi put domaćin Svetske konferencije izvođačkih umetnosti za decu i mlade, centralnog godišnjeg skupa Svetske asocijacije pozorišta za decu i mlade ASSITEJ International. Pod nazivom „PREKRETNICA”, na više od 10 lokacija u Beogradu i Novom Sadu profesionalci, ali i šira publika imaće prilike da isprate 20 pozorišnih predstava za decu i mlade, međunarodnu konferenciju o pravima dece i mladih na kulturu, seriju predavanja i radionica na temu scenskog dizajna i novih tehnologija u pozorištu za mladu publiku, kao i niz razgovora, seminara, izložbi i instalacija o najrazličitijim izazovima i aktuelnim pitanjima izvođačkih umetnosti za decu i mlade, namenjenih kako domaćoj publici, tako i stotinama kolega iz inostranstva.

„Ovakav sustret važniji je nego ikada ranije! U momentima svetskih kriza, nemali broj ljudi postavlja pitanje – čemu? Da li je sada zaista pravo vreme da razgovaramo o pravima dece na kulturu i kreiramo pozorišnu umetnost? Ali ovo što mi ovde radimo, to je čin nade. Ovo postavlja snažne temelje svrsi u svetu bez iste. U momentu kada se mladima čini da im je oduzeto pravo glasa, pružamo im priliku da se njihov glas čuje, zato je izuzetno važno što se vidimo danas”, istakla je predsednica ASITEŽ International Su Džajls na samom otvaranju Konferencije.

Sa ciljem da se unapredi položaj i vidljivost pozorišta za mladu publiku na agendama lokalnih, regionalnih i međunarodnih donosilaca odluka, da se uvedu i podrže nove generacije profesionalaca i umetnika Asitež Srbija, uz podršku partnera, organizuje međunarodnu Koneferenciju uz 500 gostiju iz celog sveta. Osnova ideja je da se ove nedelje, region Jugoistočne Evrope stavi pod svetske reflektore. Domaća publika, narednih dana imaće priliku da pogleda i najbolje predstave za decu i mlade u tri festivalske kategorije: domaća selekcija, selekcija iz regiona i sveta. Kompletan program, mape i satnice možete pogledati na ovom linku.

Foto: Predrag Todorović