Otvaranje izložbe Aleksandra Rakezića „Fleka na zidu”

Otvaranje izložbe Aleksandra Rakezića „Fleka na zidu”

Izložba „Fleka na zidu” Aleksandra Rakezića biće otvorena u utorak, 13. februara, u 19 časova, u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine

Može li slika

preuzeta iz masovnih medija

koja je odbačena od strane kulturne javnosti

tradicionalnim slikarskim postupkom

prevazići status replike

i postati suvereno

umetničko

delo?

Serija slika pod nazivom Imago nastaje u okviru doktorskog umetničkog projekta na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Okosnica istraživanja je fenomen slike sa fokusom na slikama iz masovnih medija, pre svega iz digitalne sfere. Predlošci su digitalne kompjuterski generisane ili fotomontirane slike bez autorstva koje u sebi sadrže motiv srca. Ovakve sadržaje koje ljudi razmenjuju u digitalnoj komunikaciji, mogu se naći i na pozadinama (wallpaper) telefona i računara. Serija ilustruje varijacije na tu temu, konstantno tretirajući svaki komad kao klasicističko delo štafelajnog slikarstva čime se preispituje savremeno slikarstvo i njegove tematske i formalne granice. Slike su svuda oko nas i rapidno se umnožavaju prenagomilavajući našu pažnju, našu ograničenu emotivnu i arhivsku memoriju. Slike kojima smo bombardovani gotovo refleksno osuđujemo kao umetničke ili neumetničke, dobre ili loše, politične ili apolitične upravo na osnovu viška vrednosti koje one nose u sebi. Praksa pokazuje da se najlakše odbacuju i stigmatizuju medijske slike koje su puke poruke društvu kapitalizma. Upravo ovakve medijske slike su poslužile kao inspiracija za seriju radova čiji je deo prikazan na izložbi Fleka na zidu.

Na izložbi će biti prikazane slike iz ciklusa Imago, ambijentalna instalacija i arhiva umetnikovih predložaka koji su inspirisali nastanak izložbe Fleka na zidu. Koncepcija postavke nastaje kao rezultat dijaloga sa istoričarem umetnosti Lavom Mrenovićem, koji je podstakao svojevrsni playfulness koji preovladava izložbom.

Izložba će biti otvorena do 24. februara, radnim danima od 10 do 20, subotom od 10 do 16 časova.