Nisville Džez festiva

Nišville 2024

Internacionalni džez festival okuplja vrhunske muzičare iz celog sveta u srpskoj prestonici džeza

Nišville Jazz Festival, jedan od najvažnijih kulturnih događaja u Srbiji i šire, ove godine ponovo donosi najbolje od džez muzike na veličanstvenoj sceni Tvrđave u Nišu. Od 15. do 18. avgusta 2024. godine, Niš će postati centar sveta džez muzike, okupljajući umetnike i ljubitelje ovog žanra iz svih delova sveta. Ovogodišnji festival obećava izvanredno iskustvo sa bogatim programom koji uključuje nastupe renomiranih izvođača poput Karen Souza, Vertigonga, Marcusa Stricklanda, Konstrakte, Arrested Developmenta i mnogih drugih. Poseban deo festivala i ove godine biće dodela nagrade za životno delo eminentnom džez muzičaru Ivanu Švageru.

Izvođači koji će obeležiti Nišville 2024

Karen Souza, jedna od najprepoznatljivijih vokala u savremenom džezu, nastupiće 17. avgusta. Argentinska pevačica poznata je po svojim sofisticiranim obradama pop i rok klasika u latin jazz i bossa nova stilu. Njeni albumi Essentials i Language of Love postali su hitovi, dok je njen najnoviji album Suddenly Lovers (2023) već dostigao izvanredan uspeh.

Na otvaranju festivala, 15. avgusta, publiku će oduševiti Vertigong, indonežanski etno jazz-fusion bend. Ovaj jedinstveni sastav kombinuje zvuke tradicionalnog indonežanskog instrumenta bonang sa klasičnim džez kvartetom i virtuoznim ženskim vokalom. Njihov nastup rezultat je saradnje između Nišvila i Warta Jazz Asocijacije iz Indonezije, što dodatno naglašava međunarodni karakter festivala.

Američki saksofonista Marcus Strickland i njegov sastav Twi-Life nastupiće 17. avgusta. Strickland je prepoznat kao jedan od lidera nove američke jazz generacije, sa brojnim Grammy nominacijama i priznanjima od strane magazina Downbeat i Jazz Times. Njegov kvartet čine Charles Haynes (bubnjevi), Mitch Henry (klavijature) i Kyle Miles (bas). Stricklandov stil spaja džez i hip-hop, istražujući granice muzike i umetnosti, čineći ga jednim od najinovativnijih muzičara današnjice.

Na završnoj večeri festivala, 18. avgusta, nastupiće Ana Đurić Konstrakta, jedna od najzanimljivijih pojava na srpskoj muzičkoj sceni. Konstrakta je poznata po svom specifičnom muzičkom stilu i originalnim vizualnim nastupima. Njena pesma In corpore sano, kojom je predstavljala Srbiju na Pesmi Evrovizije 2022. godine, postala je veliki hit, a njen nastup na Nišvilu sigurno će privući veliku pažnju publike.

Dugoočekivani nastup dvostrukih dobitnika Grammy nagrade, američkog hip hop/crossover sastava Arrested Development, biće održan 16. avgusta. Bend, osnovan 1988. godine u Atlanti, poznat je po hitovima kao što su Tennessee i People Everyday. Njihov album 3 Years, 5 Months and 2 Days in the Life Of… dostigao je platinasti tiraž, a bend je postao prvi hip-hop bend koji je dobio Grammy nagradu za najboljeg novog izvođača. Njihov energičan i autentičan stil obogatiće ovogodišnji Nišville posebnim ritmom i porukom.

Brushy One String, poznat po svojoj pesmi Chicken in the Corn, koja je dostigla preko 64 miliona pregleda na YouTube-u, nastupiće 18. avgusta. Ovaj jedinstveni muzičar sa Jamajke svira akustičnu gitaru sa samo jednom žicom, koristeći telo gitare kao udaraljke. Njegova muzika je kombinacija bluesa, reggaea, soula i hip hopa, a nastupi su mu prepoznatljivi po jedinstvenom šarmu i energiji.

Počasna nagrada za životno delo Ivanu Švageru

Ovogodišnji laureat prestižne nagrade za životno delo Nišvila je Ivan Švager, eminentni džez muzičar, multiinstrumentalista, kompozitor i aranžer iz Novog Sada. Rođen 3. januara 1943. godine, Švager je od malih nogu pokazivao izuzetan talenat za muziku. Tokom svoje bogate karijere, svirao je sa brojnim džez orkestrima i učestvovao na mnogim muzičkim festivalima širom sveta. Njegov doprinos džezu i muzičkoj kulturi Srbije neprocenjiv je, a ova nagrada je priznanje za njegov izuzetan rad i posvećenost umetnosti.

Međunarodna scena Nišville-a

Nišville Jazz Festival od svog osnivanja raste i razvija se, privlačeći sve veći broj posetilaca i izvođača iz celog sveta. Održava se na istorijskoj lokaciji Tvrđave u Nišu, koja svojom atmosferom i akustikom doprinosi jedinstvenom doživljaju festivala. Nišville je postao prepoznatljiv po svojoj raznolikosti i inkluzivnosti, spajajući različite muzičke stilove i kulture. Pored glavnog programa, festival nudi bogat prateći sadržaj, uključujući radionice, izložbe, filmske projekcije i edukativne programe.

Foto: Nišville Jazz Festival