DiscoverEU Putujemo u EvropuUdruženje „Moja Srbija“ poziva osamnaestogodišnjake iz Srbije da se prijave za učešće u projektu „DiscoverEU“, u okviru koga će imati mogućnost da dobiju mesec dana besplatnog putovanja Evropom.

Tokom naredne godine, 38.000 mladih iz Evropske Unije, kao i iz nekoliko zemalja kandidata za članstvo u EU, dobiće mogućnost da putuju Evropom i da se druže sa svojim vršnjacima.

„Posebno smo ponosni na to što je ovaj projekat potekao iz Srbije. Naime, naše udruženje je 2002. godine iniciralo i pokrenulo projekat ‘Putujemo u Evropu’ u okviru koga su najbolji studenti dobijali InterRail karte i Šengen vize za mesec dana putovanja Evropom“, rekao je Milan Ristić, predsednik udruženja „Moja Srbija“ i dodao da je projekat „Putujemo u Evropu“ od samog starta podržan od Ambasade Austrije, a kasnije i od Savezne Republike Nemačke. Projekat je ubrzo proširen na još pet zemalja Evrope, trajao je 13 godina, a samo iz Srbije, više od hiljadu i pet stotina studenata je dobilo mogućnost nezaboravnog putovanja Evropom.

„Tokom sprovođenja projekta ‘Putujemo u Evropu’ naši studenti su sa sobom poneli i 200.000 prospekata o Srbiji i podelili ih svojim vršnjacima širom Evrope, s pozivom da posete i upoznaju našu zemlju, što je akciji dalo i dodatnu vrednost“, naglašava Ristić.

Učešćem u projektu „Discover EU“ mladi iz čitave Evrope obezbediće sebi najlepši poklon za svoje punoletstvo – dobiće mogućnost da posete druge zemlje, usavrše strani jezik, nauče o drugim kulturama i da upoznaju svoje vršnjake iz različitih evropskih država.

Svako putovanje donosi nova iskustva, koja se, često, doživotno pamte. Upravo zato, udruženje „Moja Srbija“ podstiče mlade da, kada god su u prilici, putuju i upoznaju lepote Srbije, ali i drugih zemalja.

Za učešće u projektu „DiscoverEU“ mogu da se prijave mladi rođeni tokom 2005. godine.

Učesnici projekta će moći da organizuju svoje putovanje u periodu između 1. marta 2024. i 31. maja 2025. godine. Putovanje može da traje najmanje jedan, a najviše trideset dana.

Prijava traje do 18. oktobra 2023. godine!

Prijavu za projekat „DiscoverEU“ možete izvršiti na stranici https://youth.europa.eu/discovereu/apply_sr

 

Šta je DiscoverEU?

  • DiscoverEU jedna je od aktivnosti u okviru programa Erazmus+ koja mladima nudi priliku da istraže raznolikost Evrope, da saznaju o njenoj kulturnoj baštini i istoriji i da se povežu sa ljudima sa celog kontinenta.
  • U okviru projekta, mladi iz Srbije dobijaju putnu propusnicu za putovanje železnicom i DiscoverEU evropsku omladinsku karticu za mnogobrojne popuste.
  • Da biste učestvovali, neophodno je da ste rođeni između 1. januara 2005. i 31. decembra 2005. (uključujući i te datume).
  • U programu učestvuju državljani ili zakonski rezidenti država članica Evropske unije, uključujući i prekomorske zemlje i teritorije, kao i neke od trećih zemalja koje učestvuje u programu Erazmus+: Island, Lihtenštajn, Severna Makedonija, Norveška, Srbija i Turska.
  • Tokom prijave moraćete da učestvujete u kvizu (ako se ne prijavljujete kao član grupe).
  • Ako budete odabrani, možete da putujete u periodu od najmanje 1 do najviše 30 dana u periodu između 1. marta 2024. i 31. maja 2025.
  • Ukoliko imate invaliditet ili zdravstveni problem koji vam otežava putovanje, dobićete pomoć i podršku.
  • Na putovanje možete da idete sami ili da dodate do 4 prijatelja u grupu, pod uslovom da ispunjavaju navedene uslove.
  • Svoje planove za putovanje možete da kombinujete sa drugim DiscoverEU putnicima! Grupa DiscoverEU na Fejsbuku je dobra platforma za to. Pridružite se grupi i ćaskajte sa ostalim učesnicima.
  • Ako budete izabrani, nacionalne agencije programa Erazmus+ će vam pomoći u povezivanju i učenju, sa organizovanjem sastanka za upoznavanje putnika pre polaska.

Pozivamo vas da posetite i zvaničnu stranicu konkursa DiscoverEu: https://youth.europa.eu/discovereu/rules_sr

Detaljna pravila konkursa DiscoverEU možete pronaći na stranici: https://youth.europa.eu/discovereu/rules_sr

 

Akcija „Putujemo u Evropu“ inicirana je 2002. godine od strane udruženja „Euroinicijativa“ (današnje udruženje „Moja Srbija“), a pokrenuta je 2004. godine saradnjom Euroinicijative i Evropskog pokreta u Srbiji. Veliku podršku pokretanju projekta dala je Ambasada Austrije u Srbiji.

U to vreme, građanima Srbije su za ulazak u Evropsku Uniju bile neophodne Šengen vize, koje su se dobijale kroz vrlo komplikovanu proceduru, pa više od 70% mladih nikada nije imalo mogućnost da putuje van Srbije.

Učesnici akcije „Putujemo u Evropu“ dobijali su Šengen vize, InterRail karte za mesec dana putovanja Evropom, džeparac i omladinske kartice za popuste. Tokom putovanja sa sobom su nosili prospekte o Srbiji i delili ih svojim vršnjacima širom Evrope.

Tokom 13 godina, u okviru projekta „Putujemo u Evropu“, priliku da organizuju svoje nezaboravno putovanje ostvarilo je više od 1.500 studenata iz Srbije, projekat je sprovođen u još 5 zemalja Evrope, a naši učesnici su širom kontinenta podelili više od 200.000 prospekata o Srbiji.

Na inicijativu aktivista Vinsenta-Imanuela Hera i Martina Špera, 2018. godine je pokrenuta inicijativa „DiscoverEU“, kojom je planirano da se svakom građaninu EU za 18. rođendan pokloni InterRail karta za mesec dana putovanja Evropom. Ove godine odobrena je podela 38.000 karata.

 
Foto: Milan Adamović, „Putujemo u Evropu 2007“
Na slici: Ivana Agatonović i Ninoslav Volarević, Univerzitet u Nišu