Prikaz prve zbirke pesama, „Vino je poljubac postojanja“

Konkurs za najlepšu pesmu o vinu

U toku je konkurs za najlepšu pesmu o vinu i traje do 31. oktobra 2023. godine. U organizaciji Srpske čitaonice u Irigu i iriške vinarije Mačkov podrum, učešće na konkursu je anonimno i besplatno, što omogućuje da se ispuni cilj konkursa, a to je podsticanje što većeg broja ljudi na razvijanje literarnog stvaralaštva, jer fokus nije na renomiranim pesnicima.

Kako je određeno propozicijama konkursa, svoje pesme mogu da pošalju svi građani sveta, najkasnije do 31.10.2023. godine, na adresu Srpske čitaonice u Irigu, Ribarski trg 37, 22406 Irig. Ostala pravila konkursa se mogu pročitati na zvaničnoj stranici organizatora: www.mackovpodrum.co.rs ili u Srpskoj čitaonici u Irigu (022/461-275).

Žiri u sastavu Todor Bjelkić, književnik, predsenik žirija; Maja Plavšić, profesorka književnosti; Vera Novković, direktorka Srpske čitaonice, Zlatko Zrilić, Sremske novine i Đurđica Jojić, Mačkov podrum, odabraće tri pesme koje će biti nagrađene, a sve pesme koje uđu u uži krug će se naći u zbirci pesama s ovog konkursa, koja se objavljuje na svakih pet godina. Prva zbirka pod nazivom „Vino je poljubac postojanja” objavljena je 2016. godine, a naredna, „Vino je pesma, pesma je vino” koja obuhvata pesme iz perioda 2016-2020, objavljena je 2021. godine.

Proglašenje nagrađenih pesma direktorka Čitaonice će objaviti na manifestaciji povodom koje je i pokrenut ovaj konurs – Danu mladog portugizera, u Vinskoj ulici u Irigu, 25. novembra 2023. godine.

Organizatori konkursa su Srpska čitaonica u Irigu, osnovana 1842. godine, koja predstavlja najstarije čitalište na našim prostorima i koja je imala veliku ulogu u očuvanju kulture i tradicije u Irigu i okolini i vinarija Mačkov podrum, porodična vinarija iz Iriga, veoma posvećena tradicionalnim vrednostima, u kojoj danas radi 6. generacija vinara.

Foto: Mačkov podrum