Koncert violinistkinje Lane ZorjanKoncert violinistkinje Lane Zorjan

Nagrada ArtLink-a za Najperspektivnijeg mladog umetnika u Srbiji u 2023. godini

Lana Zorjan, mlada violinistkinja iz Novog Sada, jedan od mladih talenata koje podržava Asocijacija ArtLink i koja je dobila nagradu ArtLink-a za Najperspektivnijeg mladog umetnika u Srbiji u 2023. godini, a ove godine i internacionalnu nagradu za otkriće u oblasti klasične muzike, nastupa u Narodnom muzeju, u utorak, 13. februara 2024. godine.

Na ovom koncertu biće predstavljen i CD Kamerata Balkanike, ansambla sa kojim je Lana Zorjan nastupila na ArtLink festivalu 2023. godine, kao deo umetničke rezidencije koju je vodio dirigent Srboljub Dinić, a koju su podržali Ambasade Švajcarske i Fond za Zapadni Balkan.

Kao darovita violinistkinja Lana Zorjan je bila izabrana za ArtLink program za mlade talente i svoj prvi nastup sa orkestrom imala je sa sedam godina kada je kao solista ArtLink kamernog orkestra svirala u Skupštini grada Beograda i na Trgu Slobode u Novom Sadu, Vivaldijevo „Proleće”, sa koncert majstorom Kamerate Janaček, Pavelom Doležalom koji je kao mentor radio sa mladim ArtLink virtuozima nekoliko godina, kroz Višegrad-Balkan program za mlade talente, podžanim od Međunarodnog Višegradskog fonda.

ArtLink festival i Kamerata Balkanika svrstali su Lanu među najperspektivnije mlade umetnike u regionu i organizovali su njene nastupe na Festivalu Exit, kao i u okviru ciklusa Muzika na tvrđavama, gde je Lana imala priliku da nastupi sa koncert majstorom Fedorom Rudinom, dirigentom Srboljubom Dinićem. Na koncertu u Narodnom muzeju nastupiće i gudački kvartet sa violončelistkinjom Valentinom Lučković, koja predstavlja Kameratu Balkaniku, a Lana Zorjan izvešće kompozicije Ravela i Vijenjavskog.

Jovanka Višekruna Janković, osnivač i umetnički direktor ArtLink-a, najaviće i program 12. ArtLink festivala za leto 2024. godine.

Video sa nastupa Lane Zorjan, violina, 7 godina, kao solistom sa ArtLink kamernim orkestrom i koncert majstorom Kamerate Janaček, Pavelom Doležalom (Češka)

Video sa koncerta Muzika spaja Balkan: 11. ArtLink festival, Beogradska tvrđava, Plato kod Pobednika Kamerata Balkanika, maestro Srboljub Dinić, Solista Lana Zorjan, violina