Koncert tradicionalne muzike „Živa baština”Koncert tradicionalne muzike „Živa baština”

Etnografski muzej, 26. oktobra, sa početkom u 19 časova, poziva posetioce na jedinstven i bogat izvođački program srpske tradicionalne muzike „Živa baština”, na kojem će nastupati tri barda srpske tradicionalne muzike današnjice: Boško Vujačić, guslar, Svetlana Spajić, izvođačica tradicionalne srpske pesme i Miloš Nikolić, kavalista.

Jedinstven i stručno koncipiran program obuhvatiće muzičko putovanje kroz srpske krajeve i epohe predstavljajući spoj istorijskog pamćenja i umetnosti.

Osnovna ideja programa je da, u interakciji sa publikom, pomenuti izvođači, u prijatnoj i prijemčivoj atmosferi, naizmenično nastupajući, muzikom i narativima predstave i istaknu osobenosti različitih oblika naše tradicije.

Sa jedinstvenim veštinama i znanjima u pevanju uz gusle kao izvođačkoj praksi, ali i elementu nematerijalnog kulturnog nasleđa javnost će upoznati Boško Vujačić, jedan od najnagrađivanijih guslara današnjice.

Svetlana Spajić, srpska tradicionalna pevačica, izvođačica, pedagoškinja, kulturna aktivistkinja posvećena negovanju i očuvanju kulturnog nasleđa, publici će približiti najstarije tradicionalne pevačke oblike.

Miloš Nikolić, doktor muzičke umetnosti, multiinstrumentalista sa širokim spektrom muzičkih interesovanja i kompetencija, prisutnima će, kroz melodije narodnih igara predstavljenih na kavalu, približiti osobenosti Istočne i Južne Srbije.

Ovaj raznovrstan program predstavlja više elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa od posebnog značaja koji su na nacionalnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, ali i same „žive ljudske riznice”.

„Živa baština” je projekat Muzičkog informativnog centra Srbije.

Ulaz je slobodan.