Kineska drama otvara festival Cinema City

Kineska drama otvara festival Cinema City

Filmski festival Cinema City održaće se ove godine i u Beogradu, na Dorćol Platz-u, od 3. do 5. decembra, a ulaznice su u prodaji na Gigs Tix-u, po ceni od 300 dinara: https://new.gigstix.com/…/cinema-city-beograd-decembar…/

U nedelju, u 18 časova, festival Cinema City otvara kineska drama Ripples of Life (2021) čiju režiju potpisuje Wei Shujun. Filmska ekipa dolazi u mali grad na jugu Kine i radi predprodukcije filma Rippple of Life. Prvobitno, radnja filma je bila zasnovana na ideji da se u tom gradu ništa zaista ne dešava i da je život vrlo običan i dosadan, ali mimo scenarija, počinje da se dešava niz iznenađenja… Pratimo veliku zvezdu koja dovodi filmsku ekipu u svoj udaljeni rodni grad na snimanje i dok je produkcija u znaku nesuglasica unutar ekipe, vlasnik lokalnog restorana kome je dosadno oduševljen je idejom da bude deo filma.

Preporuka je svakako ne propustiti francusku dramu, 4. decembra, u 20 časova – Sons of Ramses (2022), čiju režiju potpisuje Clément Cogitore. Ramzes je vešt vidovnjak u multikulturalnoj pariskoj četvrti La Goutte d’Or. Kada grupa odvažne dece počne da teroriše meštane, ravnoteža njegovog uspešnog poslovanja i čitavog susedstva počinje da se remeti… sve do jednog dana, kada Ramzes dobija pravu viziju.

Clément Cogitore o filmu:

„Moj cilj nije bio da se bavim time kako je Ramzes manipulator ili prevarant, već da osudu onoga što radi učinim što težom. Moralno gledano, naš jedini izbor je da osudimo Ramzesa, ali to što on radi je jednako utešno i lekovito koliko i štetno. Osećamo da on sam ne shvata u potpunosti obim i složenost onoga što radi. Na svom radnom mestu, on ima gotovo šamansku energiju, istovremenu nešto gotovo perverzno, kreće se između empatije i prevare. Ja se trudim da nikada ne osuđujem svoje likove, pogotovo kada dolaze iz prekarnih uslova i marginalizovanih zajednica. Svet medijuma i vidovnjaka četvrti Goutte d’Or je sitna eksploatacija siromaštva i nesreće od strane ljudi koji su i sami u istom položaju. Nekima ide sasvim dobro, ali uglavnom se sve svodi na preživljavanje. Nisam želeo da ih gledam sa visine, već da sagledam kakvi zaista jesu i kako funkcionišu.”