Jubilarni 30. Festival zdravlja Beograd u Domu Vojske SrbijeJubilarni 30. Festival zdravlja Beograd u Domu Vojske Srbije

Jubilarni 30. Festival zdravlja Beograd biće održan u subotu, 8. juna 2024. godine, u Domu Vojske Srbije (Ul. Braće Jugovića 19) u Beogradu, od 10 do 18 sati. Ulaz na festival je besplatan. U okviru manifestacije, posetioci će bez zdravstvene knjižice i čekanja moći da provere svoje zdravlje, da čuju predavanja o aktuelnim temama iz oblasti medicine i posavetuju se sa eminentnim zdravstvenim stručnjacima. Festival zdravlja će svečano u 11 sati, otvoriti ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović i predstavnik Ministarstva zdravlja. Deo festivala biće posvećen borbi protiv bolesti zavisnosti kod mladih i važnosti sprečavanja pojave ovih zavisnosti u školama, ali i značaju prevencije. Biće održani paneli o demenciji, prevenciji, ishrani, alergijama.

Posetioci će moći da urade ultrazvučni pregled trbušne aorte, provere nivo rizika za dobijanje moždanog udara, urade ultrazvučni pregled karotida, obave ultrazvučni pregled kolena, provere nivo šećera u krvi i krvni pritisak, kao i sluh, utvrde nivo minerala i vitamina u organizmu, urade pulsnu oksimetriju (kontrola procenta kiseonika u krvi), obave očni pregled dioptrije, provere bodi mas indeks i nivo uhranjenosti, utvrde sastav sopstvenog tela na specijalnoj vagi i saznaju šta prema njihovoj konstituciji treba da jedu i kojim fizičkim aktivnostima da se bave, posavetuju se oko zdravlja zuba, testiraju se na demenciju, anksioznost i depresiju, provere rizik za pojavu dijabetesa. Građane očekuju savetovanja sa neurologom, alergologom, fizijatrom, pedijatrom, stomatologom. Lekari Hitne pomoći će pokazati na bini kako se ukazuje hitna pomoć na pravilan način, a posetioci će moći da isprobaju i terapeutsku masažu ruku.

,,Osim zdravstvenih ustanova i domova zdravlja iz Beograda, specijalni gost festivala biće Dom zdravlja ‘Valjevo’. Stručni tim Specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti ‘Sveti Sava’ proveravaće ko je od građana u riziku za dobijanje šloga, pa će im na licu mesta uraditi ultrazvučni pregled karotida. Lekari Klinike ‘Laza Lazarević’ radiće testiranja na depresiju, anksioznost, demenciju. Informacije o zdravim stilovima života posetioci će moći da dobiju od stručnjaka Instituta za javno zdravlje Srbije ‘Dr Milan Jovanović Batut’. Lekari Klinike ‘Gema’ savetovaće oko vantelesne oplodnje i problema sa sterilitetom, a fizijatar će savetovati građane na štandu klinike ‘Acibadem Bel Medic’. Specijalnu vagu će na svom štandu imati profesori sa Katedre za medicinu sporta i fiziologije Medicinskog fakulteta u Beogradu” – rekla je dr Mirjana Mićović, predsednica Organizacionog odbora Festivala zdravlja u Beogradu.

Na velikoj bini će se smenjivati programi vežbanja, nastupi dečjih plesnih i sportskih klubova, radionice za mlade. Predavanja za zainteresovane posetioce držaće najeminentniji stručnjaci iz oblasti medicine. Za najmlađe će biti organizovan ‘Deč’ji kutak” i „Bolnica za medvediće”, gde deca mogu da donesu omiljene igračke na „preglede”, da razgovaraju sa medicinarima i razbiju strah od „belih mantila”, kao i „Apoteka i laboratorija za medvediće” koju će voditi studenti farmacije.

Pokrovitelji 30. Festivala zdravlja su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvete, Grad Beograd – Sekretarijat za zdravstvo, Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije i Privredna komora Srbije.

Više informacija o manifestaciji na sajtu: www.festivalzdravlja.com

Foto: Festival zdravlja