Izložba „Tavan” Stefana Boškoćevića

Izložba „Tavan” Stefana Boškoćevića

Od 14. do 26. maja, Galerija Doma omladine Beograda

Izložba „Tavan” Stefana Boškoćevića predstavlja seriju grafika inspirisanih predmetima, porodičnim albumima, televizorima, telefonima, radio-aparatima i miljeima, pronađenim na tavanu porodične kuće. Reinterpretirajući navedene predmete i putujući kroz ličnu i porodičnu prošlost, autor istovremeno daje komentar na savremeno doba u kojem predmeti-simboli, kao i vrednosti određenog vremena ubrzano bivaju zaboravljeni i odbačeni. Ujedno je to i kritika potrošačkog društva koje nameće uvek nova i poboljšana rešenja iako prethodna i dalje imaju svoju vrednost i značaj.

Kreirajući ovu seriju radova Stefan Boškoćević nastoji da prenese posmatraču duboku i magičnu atmosferu jednog prostora. Prostora koji može dosta da kaže o načinu našeg života, ali i uzajamnom sadejstu u kreiranju životne i porodične atmosfere. Svojom sadržinom prostor može biti delo za sebe. I polazeći od te pretpostavke autor kreira crno-bele grafike, govoreći i šire od svog okruženja o stanju našeg društva.

Stefan Boškoćević (2001, Štrpce, Kosovo i Metohija) završio je Školu za tekstil i dizajn, smer grafički dizajn. Trenutno je student četvrte godine osnovnih akademskih studija, odsek vajarstvo i treće godine osnovnih akademskih studija, odsek grafički dizajn, na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini, sa privremenim sedištem u Zvečanu. Do sada je realizovao dve samostalne izložbe i učestvovao na više grupnih izložbi, likovnih kolonija i festivala u zemlji i inostranstvu, kao i u programu Erazmus+ u Velikom Trnovu. Dobitnik je pohvale devete međunarodne izložbe malog formata „Impresije” i stipendista „Dositeje” Fonda za mlade talente Republike Srbije.