Izložba „Distorzija” Nikolije Stanojević

Izložba „Distorzija” Nikolije Stanojević

Od 19. septembra do 1. oktobra, Galerija Doma omladine Beograda; Otvaranje: utorak, 19. septembar, u 19 časova

Galerija Doma omladine Beograda predstavlja Nikoliju Stanojević, kroz njenu prvu samostalnu izložbu pod nazivom „Distorzija”. Predmet autorkinog umetničkog istraživanja je lik i pogled savremenog čoveka koji neminovno nastaje kao posledica njegove interakcije sa društvom. Predstavljeni likovi su izobličeni odrazi u ogledalu, maske koje se postepeno formiraju pod uticajem spoljašnjih faktora.

Nikolija Stanojević kroz svoje radove, blago iskrivljene prikaze, a koje ona naziva distorzijama, zapravo pokušava da bolje i dublje pronikne u karaktere ljudi. Nikome nije prijatno da prizna urušavanje društva u kojem živimo, poput sve većeg osećaja besmisla, entropije, materijalizma i manipulacije, koje dovodi do njegovog izobličavanja, a posledično i samih pojedinaca. Likovi koji nastanjuju platna predstavljaju autorkine članove porodice, prijatelje i slučajne prolaznike.

Iza distorzije lica i dalje je postojan čovek, u čiju suštinu bića autorka nastoji da pronikne. Taj čovek je skriven iza različitih maski kojima je bol svima zajednička. Inspirisana stvaralaštvom Franciska Goje i Džejmsa Ensora u čijim radovima nalazimo motiv maske, Nikolija želi da razotkrije pre nego da dodatno prikrije realnost kakvom je ona vidi.

Nikolijin postupak je analitički. Posmatrajući svoje okruženje ona beleži saznanja o vremenu u kojem živi, istovremeno ga koristeći kao ogledalo za sopstvenu refleksiju, sa ciljem približavanja društvenoj i ličnoj istini. Kroz prizmu kritike ona daje prednost svom viđenju sveta, vođena principima humanosti i empatije. Uklanja društveno nametnute maske u kojem nam se pod okriljem „normalnosti” poturaju sva izobličenja današnjeg življenja. U skrivenim detaljima, odsjajima čovekove trenutne spoljašnjosti, ona traga za očuvanim delovima njegove univerzalnosti.