Izložba „Borovi, poljupci i zvezde” Sanje Crnjanski

Izložba „Borovi, poljupci i zvezde” Sanje Crnjanski

Izložba „Borovi, poljupci i zvezde” Sanje Crnjanski biće otvorena u utorak, 28. maja, u 19 časova, u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine

„Ispred ateljea nalazio se predivan bor. Deo krošnje skoro da je dodirivao prozor, dok je drugi plutao kao oblak. Iglice su formirale oblike slične zvezdama, a čak i najmanja promena svetla otkrivala je nova sazvežđa. Stablo, neobično pravo kad je ovo biće u pitanju, delovalo je da se kao strela zarilo u zemlju i osvojilo prostor. Atelje se nalazio u šumi, na raskršću okruženom drvoredima kestenova i borova. S jedne strane se uzdizalo brdašce, s neuređenim, šumskim tlom, dok se s druge prostirao uredno održavan travnjak. Razdvajala ih je staza koja je nestajala u mreži grana skrivajući horizont, što je ceo prizor činilo nesagledivim.

Rastanak sa tim prizorom je učinio da se usudim da pokušam da ga naslikam i ponesem sa sobom. Slučajno ili namerno, deo staze iznad kog sam ga posmatrala ostao je nedovršen, i često sam mu se na slici vraćala. Istovremeno, izvan slike, staza me je vodila u neki novi, nepoznat prostor. Srećom, u blizini su se nalazili drugi predivni borovi. Na prvi pogled pomalo nezgrapni, s potpunim odsustvom simetrije izgledali su kao da plešu. I pored bezbroj staza oko njih, jedina nepoznanica tog prizora postojala bi možda tek u prvom trenutku, dok ne prepoznam melodiju koja ih pokreće. A tada bi ceo prostor postao podijum za igru. U sopstvenom ritmu, krošnje bi plovile u zagrljaj jedna drugoj, nebu, Mesecu, svemu. Njihove iglice bi se ukrštale u poljupce iz kojih su se rađale zvezde, i ceo prostor, sa svim nepoznanicama, prekrila bi nežnost.

Slikanjem po prirodi, po sećanju i, konačno, po osećaju, zaplesala sam sa predivnim borom u ‘osvajanje’ nepoznatog prostora. Staza bez početka i kraja utopila se u podijum za igru gde nema mesta za loše uspomene i brige zbog budućnosti, postoji samo taj trenutak i muzika koja upravo počinje.

Slikanjem po prirodi, po sećanju i, konačno, po osećaju, zaplesala sam sa predivnim borom u ‘osvajanje’ nepoznatog prostora. Staza bez početka i kraja utopila se u podijum za igru gde nema mesta za loše uspomene i brige zbog budućnosti, postoji samo taj trenutak i muzika koja upravo počinje.” – Sanja Crnjanski

Sanja Crnjanski rođena je 1980. godine, u Beogradu. Godine 2002. upisuje studije na Fakultetu likovnih umetnosti na odseku Slikarstvo. Diplomirala je 2008. god. u klasi prof. Darije Kačić. Doktorske umetničke studije završila je 2021. godine na istom fakultetu pod mentorstvom prof. Jasmine Kalić. Izlagala je radove na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja. Član je ULUS-a od 2009.

Izložba će biti otvorena do 8. 6. 2024. radnim danima od 10 do 20, subotom od 10 do 16 časova.