Gusle samit 2023

Gusle samit 2023

Gde svi ćute one govore 

U susret obeležavanju pet godina od upisa pevanja uz gusle na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, Etnografski muzej, 29. i 30. novembra 2023. godine, organizuje „Gusle samit”, uz učešće stručnjaka, profesora, umetnika i guslarskih udruženja.

Kroz dvodnevne panele, izvođačke prakse i radionice, „Gusle samit” želi da predstavi zašto je pevanje uz gusle važno za kolektivno sećanje i pamćenje i kako da bolje razumemo guslarsku tradiciju kao deo našeg identiteta u savremenom svetu.

Polazeći od važnosti edukacije o pevanju uz gusle, deo samita biće posvećen formalnoj i neformalnoj edukaciji kao vidu prenošenja ove prakse, gde će svoja iskustva podeliti učenici i organizatori nastave u Muzičkoj školi „Mokranjac”, kao i u neformalnim školama guslanja koja su okrenuta tinejdžerima i interakciji sa drugim savremenim muzičkim izrazima.

U izložbenom prostoru Etnografskog muzeja biće izloženo pet odabranih gusala iz zbirke Muzički instrumenti Etnografskog muzeja, a publika će moći da vidi video materijale – snimke guslara nastale tokom izrade nominacijskog dosijea za upis na Uneskovu reprezentativnu listu.

Drugog dana „Gusle samita” biće održana radionica pevanja uz gusle sa mlađim polaznicima, koji će da se upoznaju sa guslarskom praksom i oprobaju u savladavanju veštine stvaranja zvuka na ovom instrumentu. Radionicu će voditi Slavko Aleksić, jedan od naših najcenjenijih guslara koji zna napamet oko 1000 narodnih pesama.

Specijalan gost samita biće poznati i šarmatni srpski glumac Lazar Dubovac, koji će izvesti savremenu interpretaciju čuvene narodne pesme „Banović Strahinja”.

„Gusle samit” će otvoriti Miodrag Ivanović, državni sekretar Ministarsta kulture, a govoriće i dr Katarina Tomašević, direktorka Muzikološkog instituta SANU, Željko Čurović, predsednik Saveza guslara Srbije, uz pozdravnu reč Marka Krstića, direktora Etnografskog muzeja.

Celokupan program „Gusle samita” možete naći na sajtu Etnografskog muzeja.