Dubioza Kolektiv osvojila Meksiko

Dubioza Kolektiv osvojila Meksiko

Dubioza Kolektiv nedavno se vratila iz Meksika nakon što je tokom turneje „Come To Mexico Cabrones” oduševila meksičku publiku svojim energičnim koncertima i tako po prvi put osvojila ovaj daleki kutak sveta. Ova turneja bila je posebno važna, jer je bend proslavio 20 godina rada, te još jednom dokazao da muzika Dubioze Kolektiv nema granica.

Dubioza Kolektiv održala je ukupno sedam nezaboravnih koncerata tokom ove turneje u Meksiku. Nastupali su u gradovima poput Pueble, Texcoca, Guadalajare, Guanajuata, Aguascalientesa i dvaput u Ciudadu De Mexicu. Na svakom od tih koncerata, Dubioza Kolektiv donela je neverovatnu energiju na scenu i pozdravila horde novih obožavalaca.

Jedan od najistaknutijih trenutaka turneje bio je njihov nastup na Festival Internacional Cervantino, jednom od najvažnijih kulturnih festivala u Latinskoj Americi. Prema rečima organizatora, njihov koncert bio je najspektakularniji na celom festivalu, a publika ih je pozdravila gromoglasnim ovacijama. Čak je i državna televizija prenosila ovaj spektakl.

Dubioza Kolektiv je takođe oduševila publiku na alternativnoj tržnici El Chopo u Ciudad De Mexicu, gde su održali akustični nastup. Ovaj događaj postavio ih je na mapu grada, a članovi benda nisu mogli proći ulicom bez da ih prolaznici prepoznaju i traže fotografije.

U Guanajuatu, gradu u kojem su nastupili na Cervatino festivalu, zastava Bosne i Hercegovine se vijorila kao znak dobrodošlice i podrške Dubiozi Kolektiv. Bend je takođe nastupio na najvećem ska festivalu u Meksiku SKATEX-u, te završio svoju turneju u Aguascalientesu na festivalu povodom meksičkog praznika Dia de los Muertos.

Lokalni muzičari i mediji takođe su puni hvale za Dubiozu Kolektiv, a bend je ostavio dubok utisak na meksičku muzičku scenu. Periodico Cocorreo navodi da je Dubioza „jedna od glavnih zvezda Cervantino festivala”, te da su njihovi koncerti naterali sve prisutne da plešu i pevaju. AM Periodico opisuje njihov nastup kao „jasan znak da muzika prevazilazi sve granice, uključujući i jezičke, s energijom koja tera sve na ples”.

Meksička turneja ponovno je potvrdila da Dubioza Kolektiv, nakon dvadeset godina postojanja, i dalje ima beskrajnu energiju i moć. Ova turneja u Meksiku bila je posebno važna jer je obeležila 20 godina uspešne muzičke karijere ovog izvanrednog benda.

Ova turneja „20 Years High” predstavlja samo jedan deo obeležavanja velikog jubileja Dubioze Kolektiv. Povodom ovog jubileja, bend je objavio četiri svoja vinila – „Firma Ilegal”, „5 do 12”, „Apsurdistan” i „Wild Wild East”, a uskoro stižu i drugi. Svi ovi albumi dostupni su na web prodavnici izdavačke kuće Menart.

Aj, Caramba, Dubioza Kolektiv osvaja svet svojom muzikom!

Foto: Carlos Alvar, Angie Garcia