DOK cinema DOB: „Srećna Nova, Jivu”

DOK cinema DOB: „Srećna Nova, Jivu”

U nastavku programa DOK CINEMA DOB, 7. decembra, od 20 časova, u sali Amerikana Doma omladine Beograda, biće održana projekcija i razgovor o filmu „Srećna Nova, Jivu”, reditelja i scenariste Mladena Kovačević. Sa njim će razgovarati Jovana Nikolić, producentkinja, a ulaz je slobodan.

„SREĆNA NOVA, JIVU” (dokumentarni film, 93 min, 2020, Srbija, Švedska, Francuska, Nemačka, Belgija)

Režija i scenario: MLADEN KOVAČEVIĆ, kamera: MARKO MILOVANOVIĆ, muzika: OLOF DREIJER, montaža: JELENA MAKSIMOVIĆ, dizajn zvuka: PATRIK STROMDAL, asistent postprodukcije zvuka: PAVLE KOVAČEVIĆ, produkcija: IVA PLEMIĆ DIVJAK za HOROPTER (RS), MARIO ADAMSON i RUTH REID za SYSIFOS FILM PRODUCTION (SE), u koprodukciji sa: JASMINA SIJERČIĆ za BOCALUPO (FR), HEINO DECKERT za MA.JA.DE (D), THIERRY DETAILLE za VISIBLE FILM (BE).

O FILMU: Komunistički ideali su odavno izbledeli u kineskom gradu Jivuu, u kome se u preko 600 fabrika, Božić i Nova godina proizvode za ceo svet. Fabrički radnici mogu da priušte najnovije iPhone-e, ali i dalje spavaju u zagušljivim spavaonicama, migranti u sopstvenoj zemlji. Posebno su mladi umorni od fabrika. U procepu između komunističke tradicije i popularnog kineskog sna o uspehu, oni sanjaju o biznisima, bogatstvu, slobodi i ljubavi.

https://youtu.be/1xkmm7cR3-s?si=BQutkWsIcJshwcbP

Mladen Kovačević je scenarista, reditelj i producent međunarodno priznatih dugometražnih dokumentarnih filmova koji su prikazivani u selekcijama Roterdama, Karlovih Vari, Visions du Réel, IDFA, Hot Docs, DOK Leipzig, FIDMarseille, CPH:DOX i preko stotinu drugih festivala, gde su osvojili brojne nagrade. „Anplagd” je njegov debitantski film sa kojim je osvojio 11 nagrada i postigao veliki međunarodni uspeh projekcijama na preko 100 festivala. Njegov drugi dokumentarni film „Zid smrti, i tako to” imao je svetsku premijeru u takmičarskoj selekciji festivala Visions du Réel (2016) i osvojio je nagrade za najbolji film i najbolju kameru na Beldocsu (2016), kao i nagradu za najbolju muziku i dizajn zvuka na Martovskom festivalu (2017). Film „4 godine u 10 minuta” osvojio je specijalno priznanje žirija festivala Visions du Réel Nyon (2018), kao i nagradu za najbolji film festivala Beldocs (2018), posle čega su iste godine usledile projekcije na festivalima Hot Docs i IDFA (u kategoriji Best of Fests). Za isti film dobio je specijalna priznanja žirija na Zagrebdox (2019) i Martovskom festivalu (2019). Film „Srećna Nova, Jivu” premijerno je prikazan u okviru selekcije Rotterdam’s Bright Future (2020), a zatim na Hot Docs (2020) i Sarajevskom filmskom festivalu (2020), na kojem je osvojio i Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film. Niz uspeha nastavlja svetskom premijerom filma „Još jedno proleće” (2022) u Karlovim Varima, posle koje je prikazan i u Roterdamu.