DOK cinema DOB: „Dosije Labudović” Mile Turajlić

DOK cinema DOB: „Dosije Labudović” Mile Turajlić

U okviru programa javnih projekcija domaćih dokumentarnih ostvarenja DOK CINEMA DOB, koji se realizuje tokom godine u Domu omladine Beograda, u nedelju, 2. juna biće prikazan dokumentarni diptih „Dosije Labudović” autorke Mile Turajlić. Sa početkom u 18 časova, na programu je „DOSIJE LABUDOVIĆ: NESVRSTANI” (dokumentarni film, 2022, 100’), a od 20.30 časova biće prikazan „DOSIJE LABUDOVIĆ: FILMSKE GERILE” (dokumentarni, 20022, 94’). Filmovi se prikazuju u Velikoj sali Doma omladine Beograda, a ulaz je slobodan. Između projekcija, od 19.45č do 20.30č, sa Milom Turajlić, scenaristkinjom, rediteljkom, direktorkom fotografije i producentkinjom, razgovaraće Jovana Nikolić, producentkinja i autorka programa DOK CINEMA DOB.

Dokumentarni diptih „NESVRSTANI” i „FILMSKE GERILE” („Non-Aligned & Ciné-guerrillas: Scenes from the Labudović Reels”) autorke Mile Turajlić sastoji od dva dugometražna filma koji nas vode na arhivsko putovanje kroz proces stvaranja projekta Trećeg sveta. Filmovi su bazirani na do sada nikada ranije prikazanim 35mm filmskim materijalima, koje je snimio Stevan Labudović, snimatelj Filmskih novosti, koji je pratio predsednika Tita trideset godina. Prvi film u diptihu posvećen je nastanku Pokreta nesvrstanih i Samitom koji je održan u Beogradu 1961. godine, dok je drugi film uzbudljivo putovanje u arhivske materijale koje je Stevan Labudović snimio tokom tri godine alžirskog rata za nezavisnost. Svaki film stoji za sebe kao iskustvo, ali gledanjem oba dobija se mnogo širi uvid u značaj filmskog materijala koja se čuva u Filmskim novostima. Svetska premijera „Non-Aligned” održana je na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA), „Ciné-guerrillas” premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF), dok je domaća premijera diptiha održana na 28. Festivalu autorskog filma u Beogradu.

Scenario, režija i kamera: Mila Turajlić; producenti: Carine Chichkowsky, Mila Turajlić; produkcija: POPPY PICTURES & SURVIVANCE u saradnji sa FILMSKIM NOVOSTIMA u koprodukciji sa RESTART & KINO

Mila Turajlić (Beograd, 1979) rediteljka je dokumentarnih filmova. Njen prethodni dokumentarni film „Druga strana svega” premijerno je prikazan na festivalu u Torontu 2017. godine, a osvojio je 32 nagrade, uključujući prestižnu nagradu IDFA festivala za Najbolji dokumentarni film. Časopis The New Yorker je ovo ostvarenje uvrstio u najbolje u 2018. godini. Njen debitantski dokumentarni film „Cinema Komunisto” (2010), premijerno je prikazan na festivalima IDFA i Tribeca, a potom osvojio 16 nagrada. Mila Turajlić je 2020. godine pozvana u članstvo Američke filmske akademije (Oskar).