Četiri nagrade za „Edipa” u Rijeci

Četiri nagrade za „Edipa” u Rijeci

Predstava Edip po Sofoklu, u režiji Vita Taufera, zatvorila je Međunarodni festival malih scena u Rijeci, u nedelju, 12. maja. Festival, koji je ove godine održan dvadeset deveti put, otvoren je 6. maja.

Prema odluci stručnog žirija, u kome su bili Helena Buljan, dramska umetnica iz Zagreba, Bojan Munjin, pozorišni kritičar i Katerina Kocevska, dramska umetnica iz Skoplja, predstava Edip dobila je Nagradu Nenad Šegvić za najbolju predstavu u celini. Kako se navodi u obrazloženju: Predstava Edip ponajprije sjajnom glumačkom igrom uzbudljivo spaja dramu modernog doba i tragediju antičkog svijeta.

Nagradu Veljko Maričić za glavnu mušku ulogu dobio je Milan Marić za ulogu Edipa. Marić je na moderan način i voluminozne energije odigrao tragičan lik iz strarogrčke literature – navodi se u obrazloženju žirija.

Nagradu Nenad Šegvić za najboljeg mladog glumca/glumicu dobio je Joakim Tasić za ulogu glasnika iz dvora. Prema mišljenju žirija: Tasić je minucioznom i koncentriranom igrom, minimalnim sredstvima gotovo dirljivo na scenu donio lik svjedoka jedne velike tragedije.

O Nagradi publike Dalibor Foretić odlučila je publika izjašnjavanjem na ulaznicama kao glasačkim listićima. Ove godine, čak tri predstave imaju istu ocenu publike 4,81. Među njima je i predstava Edip.

Foto: Nebojša Babić