Blokstok festival u pohodu na novi rekordBlokstok festival u pohodu na novi rekord

Sva imena ovogodišnjeg Blokstok festivala poznata su i spremna za žurku leta u Železničkom parku u Novom Sadu u subotu, 6. jula. Od 18 časova posetioci će moći da čuju, između ostalih i SunshineBlažu i kljunoveAmajliju, Majkana i Jorgovane. Ipak, „hedlajneri” večeri, defintivno je čuveni novosadski bend Atheist rap. Bend koji ima šest studijskih albuma i blizu 1.100 koncerata širom regiona, ali i Evrope ove godine obeležava 35 godina kontinuiranog stvaralaštva, i kako kažu organizatori, neće slučajno biti opet u Parku.

„Radujemo se novom dolasku na najstariji živi novosadski rock festival! Ranije nastupe u parku pamtimo po odličnoj atmosferi, sigurni smo da će i ove godine biti slično. Primetili smo na jubilarnom novosadskom koncertu koji smo u aprilu održali u KC Hala 2, na Novosadskom sajmu, da imamo poveću grupu nove mlade publike, te se posebno radujemo novom susretu sa njima”, objašnjava Aleksandar Popov – dr Pop, ispred benda Atheist rap.

Ipak, to ne znači da se za ovaj jul ne sprema ništa novo. Bend je, uoči 35. godišnjice postojanja objavio novi spot i singl. Pesma „Superstar” govori o životnom putu benda od mladalačkih početaka, prepunih energije, do iskusnog zrelog doba i nedostatku opcija u budućnosti. Muzika i aranžman su u vrlo prepoznatljivom stilu benda, a tekst pesme sumira njihovu kompletnu dosadašnju karijeru i aktuelni trenutak u kom se sada nalaze. Autor pesme je gitarista ovog sastava – Vladimir Radusinović Radule, a prati je video-spot u režiji Predraga Novkovića, dok je kamera poverena Zoltanu Savinu. Spot je sniman tokom prethodnih nedelja, na koncertima u Novom Sadu i Pragu.

„Pesma ‘Superstar’ govori o životnom putu benda od mladalačkih početaka, prepunih energije, do iskusnog zrelog doba i nedostatku opcija u budućnosti. Snimili smo je pre godinu dana, u saradnji sa dečjim horom ‘Čupera’ iz Kikinde, pod vođstvom Cece Milić. Prvobitno je trebala da bude objavljena na kompilaciji novosadskog Undergrand radija, u cilju prikupljanja sredstava za decu sa autizmom, ali smo, zbog pomeranja roka izdavanja, odlučili da je zamenimo drugom, jer se tema pesme poklapa sa našom jubilarnom tridesetpetogodišnjicom, koju ove godine proslavljamo. Pesma je, inače, od nastanka redovno na repertoaru benda, tako da je redovnim posetiocima naših koncerata već poznata”, dodaje Vladimir Radusinović Radule, gitarista benda Atheist Rap.

Uz ovu listu, tradicionalno, festival će otvoriti mladi autorski bend koji je izabran na konkursu. Ko će ove godine imati tu priliku saznaće se nakon 1. juna, kada se raspisuje konkurs.

„Svake godine ovo nam je sve teži zadatak. Na konkurs, za početak, stiže veliki broj sve boljih i kvalitetnijih mladih bendova. Nama je čast što oni koji kod nas nastupe, kasnije idu ka sve većim i boljim karijerama, a naš Festival navode kao veliku odskočnu dasku”, objašnjava direktor Festivala Marko Tančik.

Za organizatore, upravo je to i razlog dugovečnosti Festivala koji svake godine u park dovodi više od 10 000 ljudi. „Za nas je to suština. Bendovi koji nastupaju su delom iz kraja. Zatim dajemo svake godine prostor mladim bendovima, a uvek dovodimo i regionalne zvezde. Odrastati u takvom okruženju je ono zbog čega i festivali kao što je naš mogu da rastu i prave nove generacije kvartovskih klinaca koji će ga uskoro naslediti”, dodaje jedan od organizatora Aleksandar Pirić.

Poseban „štimung” festivalu daje i dugogodišnja saradnja organizatora sa „Moto unijom Vojvodine”, organizacijom koja okuplja veliki broj moto-klubova iz pokrajine. Defile dvotočkaša najprometnijim gradskim bulevarima i izložba u parku svake godine predstavljaju svojevrsnu atrakciju za posetioce, ali i doprinose afirmaciji bajkerske subkulture.

„Ovo je festival za sve generacije, što se vidi i po programu koji se malo razlikuje ove godine. Nadam se uvek i lepom vremenu, a očekujem da sve prođe bez incidenata, kao što je uvek do sada i bio slučaj. Sve ostalo je u suštini manje bitno”, dodaje Tančik.

I ove godine, iz bezbednosnih razloga, apeluje se da posetioci ne unose piće u staklenoj ambalaži u park, kao i da se ne približavaju železničkoj pruzi.

Festival će biti otvoren u 18.30 časova, a svirke će se održavati do jedan sat iza ponoći.

Ulaz na Festival je besplatan.