Beograd evropska prestonica vodenih sportova

Beograd evropska prestonica vodenih sportova

Beograd će do 23. juna biti evropska prestonica vodenih sportova, a oni najbolji će oko vrata poneti tradicionalne srpske motive

Kreativni tim Evropskog prvenstva u vodenim sportovima, uz pomoć Etnografskog muzeja, Etnografskog instituta SANU, vajarke Katarine Tripković i srpskih proizvođača, izradili su obeležja koja će ponosno da predstavljaju tradiciju Srbije u preko 40 zemalja u Evropi.

„Zvaničan logotip Evropskog prvenstva u vodenim sportovima Beograd 2024 dizajniran je tako da oživljava sliku bazena – arenu vodenih sportova. Pokreti talasa koji predstavljaju niti srpskog veza, sedam tačaka, od kojih su tri grupisane u celinu u bojama srpske zastave, predstavljaju takmičare. A broj tri, koji je indirektrno utkan u znak u vidu trobojke, predstavlja duboku simboliku u našoj kulturi. Ivice medalja su ukrašene motivima severnog, zapadnog, južnog, centralnog i istočnog dela Srbije”, objašnjava kreativni tim Evropskog prvenstva u vodenim sportovima i dodaje:

„I na trakama za medalje fokus nam je bio na tradiciji. Hteli smo da upotpunimo celu priču i da tradicionalni vez približimo modernom dobu, tako da su trake urađene žakard tehnikom tkanja. Iskoristili smo plavu boju, kako bi asocirala na vodu i protkali vez sa ženskih jeleka. Na trakama se nalazi i pet motiva: čuriljnjak koji se sreće na pirotskim ćilimima, ornament krsta koji se sreće sa područja Prizrena, ornament romba koji je pripadao zapadnoj Srbiji, romb sa kukama uobičajen za Srem i rozete iz centralne Srbije.”

Takmičari u umetničkom plivanju nadmetaće se do 14. juna u SRC „25. maj – Milan Gale Muškatirović”, dok će takmičenje u plivanju na otvorenim vodama trajati sve do 15. juna na Adi Ciganliji.

Od 17. do 23. juna plivanje u bazenu biće održano u SRC „25. maj – Milan Gale Muškatirović”, a u istom periodu će u SC „Košutnjak” biti organizovano takmičenje u skokovima u vodu.

Foto: Absolut studio