Barcelona Gipsy Balkan Orchestra na Dorćol PlatzuBarcelona Gipsy Balkan Orchestra na Dorćol Platzu

U želji da provedu jedno lepo veče uz igru i pesmu u srcu srpske prestonice, Barcelona Gipsy Balkan Orchestra priprema poseban repertoar za nezaboravnu noć. Po prvi put se predstavlja Dorćol Sessions, u nadi da će se u budućnosti pretvoriti u obavezan rendez-vous između barselonske muzičke atrakcije i jednog glavnog grada.

Želja za istraživanjem, neiscrpnim idejama i neprekidnim radom karakterišu world music atrakciju Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, koja će 14. avgusta nastupiti u magičnoj bašti Dorćol Platza.

„Jedna letnja noć, nebo nad Dorćolom, Barcelona Gipsy Balkan Orchestra i vi! Dorćol sessions: Da Beograd peva, da Beograd igra, da Beograd pamti!” – kontrabasista benda Ivan Kovačević pozvao je publiku na ovaj poseban BGKO koncert.

Zahvaljujući 12 godina strastvene karijere, bend Barcelona Gipsy Balkan Orchestra (BGKO) se pozicionirao kao neosporna referenca na svetskoj sceni balkanske muzike. Njihov način mešanja različitih muzičkih tradicija u jedinstvenu simfoniju osvojio je srca publike širom sveta, prkoseći svim granicama, kako umetničkim, tako i geopolitičkim.

Kao vanvremenski svedok, bend je iskovao svoj put snagom nastupa uživo, noseći sa sobom suštinu sedam isprepletenih priča koje dolaze iz različitih kultura i načina života. Na svom sedmom studijskom albumu, osim umetničke posvećenosti tradicionalnoj muzici, BGKO se upušta u turbulentno nebo sopstvenih kompozicija, po meri skrojenih tekstova i melodija koje su strpljivo čekale na svoj trenutak da se pojave u punom sjaju.

BGKO u sastavu Margerita Abita (vokal, Italija), Ivan Kovačević (kontrabas, Srbija), Julien Chanal (gitara, Francuska), Pere Nolasc Turu (violina, Španija), Fernando Salinas (harmonika, Španija), Xavi Pendón (klarinet, Španija) i Albert Enkaminanko (perkusije, Španija) poziva svet da na svakom koncertu podeli ovo emotivno putovanje i jedinstveno iskustvo.

U martu ove godine Barcelona Gipsy Balkan Orchestra su objavili spot za pesmu snimljenu sa Frajlama. „Neka Neka” je pesma koja donosi spoj karakterističnog vokalnog izraza Frajli sa virtuoznošću i dinamikom Barcelona Gipsy Balkan Orchestra. Ova numera predstavlja omaž tradicionalnim zvucima Balkana, obogaćenim savremenim pristupom i svežinom.

Publika ih može ovog leta videti u Srbiji i u Tršiću, Aranđelovcu i Sremskoj Mitrovici.

Svež, savremen pristup world musicu doživećemo u srcu Dorćola, u bašti Dorćol Platza, 14. avgusta, sa početkom u 20.30. Ulaznice su na svim Ticket Vision prodajnim mestima, kao i na tickets.rs po ceni od 2.500 dinara.

Foto: Dani Carbonell