Art Weekend Belgrade 2024: Otkrivanje Beograda kroz savremenu umetnost

Art Weekend Belgrade 2024: Otkrivanje Beograda kroz savremenu umetnost

Datum: 6 – 16. jun 2024.

Lokacija: Više lokacija u Beogradu

Četvrti po redu Art Weekend Belgrade (AWB) održava se od 6. do 16. juna 2024. godine. Organizovan od strane Kulturnog Fronta i KC Grada, ovaj događaj ima za cilj da podrži i promoviše domaću kreativnu scenu, kao i da omogući umetnicima iz Srbije da se povežu i sarađuju sa internacionalnim umetnicima i kustosima.

Ovogodišnja centralna izložba nosi naziv „Pitanja Pripadnosti/Questions of Belonging”, a temu je inspirisala Merle Radtke, renomirana direktorka Kunsthalle Munster i gošća kustoskinja ovogodišnjeg AWB-a, reflektujući na aktuelna pitanja pripadnosti u savremenom društvu. Izložba će biti prikazana na četiri netradicionalne lokacije u centru Beograda.

Pored glavne izložbe, posetioci će moći da učestvuju u avanturističkom treasure hunt-u, otkrivajući „umetničko blago” na različitim lokacijama širom grada. Inicijatorka i umetnička direktorka Art Weekend Beograd manifestacije Ljudmila Stratimirović, najavila je bogat program saradnje sa muzejima, galerijama i nezavisnim kulturnim centrima. Kompletan program možete pogledati na sledećem linku: AWB Program 2024

AWB 2024 su podržali EUNIC SrbijaNacionalni instituti za kulturu Evropske unije u Srbiji, Goethe-Institut, Ambasada Portugala, Italijanski Institut za kulturu, Ambasada Finske, Hungarikum centar, Češki Dom, SBB, Ministarstvo kulture Republike Srbije i Earth Pr.

Detaljnije o AWB 2024:

„Pitanja Pripadnosti/Questions of Belonging” je tema ovogodišnje glavne izložbe AWB manifestacije koju je predložila gošća kustoskinja Merle Radtke, direktorka Kunsthalle Munster iz Nemačke. Ovog puta na četiri lokacije u užem centru Beograda umetnici promišljaju i odgovaraju na naročito danas aktuelnu temu. Pitanje pripadnosti se može postaviti iz više razloga, a pritom nema uvek odgovor. Lokacije ovogodišnje glavne izložbe su netipične, a sve osim Gradske galerije Kc Grada do sada nisu korišćene kao mesta umetničkih postavki i intervencija. Uz pomoć ilustrovane mape posetioci će moći da krenu u specifičnu potragu za blagom, treasure hunt avanuturu, otkrivajući „umetničko blago” koje se nalazi na lokacijama ovogodišnje Art Vikend Beograd manifestacije.

AWB okuplja i mapira veći broj učesnika kao što su muzeji, galerije, nezavisni kulturni centri i umetnički prostori koji zajedno doprinose bogatom programu manifestacije. Pored izložbe koju priprema Kc Grad u programu AWB-a naći će se mnogi beogradski umetnički prostori i galerije koji će tokom trajanja manifestacije ponuditi svoje planirane programe.

Gošća kustoskinja AWB 2024 je Merle Radtke, direktorka Kunsthalle Munster od 2018. godine gde kreira i realizuje izložbe i javne programe. Odgovorna je i za veliku gradsku kolekciju umetnosti u javnom prostoru koja sadrži radove Klaesa Oldenburga, Rebeke Horn, Donalda Džada, Silke Vagner kao i mnogih drugih značajnih umetnika. Pre nego što je došla na mesto direktorke Kunsthalle Munster, radila je kao kustoskinja za Hamburger Kunsthalle i Kunstmuseum Stuttgart, ali i kao kustoskinja i selektorka umetničkih filmova. Od 2015. do 2017. bila je naučna saradnica na postdiplomskom programu Estetika virtuelnog na Univerzitetu lepih umetnosti u Hamburgu. Godine 2018. bila je saradnica u Vili Kamogava Gete instituta u Japanu. Redovno objavljuje tekstove o savremenoj umetnosti i kulturi.

AWB 2024 će u okviru izložbe „Pitanja pripadnosti” predstaviti više od 30 umetnika na četiri interesantne lokacije. Gradska galerija Kc Grada, deo fabrike Staklopan u ulici Strahinjića Bana, bivši restoran Peking u ulici Vuka Karadžića, podzemni prolaz kod palate Albanija su mesta na kojima će posetioci od 6. do 16. juna moći da uživaju u radovima savremenih umetnika iz Srbije, Austrije, Kine, Velike Britanije, Rusije, Bosne i Hercegovine. AWB program čine i premijere multimedijalnih performansa: 6. juna GRADsky agen show će okupiti veliki broj performera, modela, dizajnera, vizuelnih umetnika, muzičara, plesača na lokaciji Španske kuće u neposrednoj blizini Kc Grada. Na istoj lokaciji će Beton Kunst kolektiv izvesti poetsko horski performans, 9. juna, kao završnicu šetnje kroz sve prostore glavne AWB izložbe. Sesije razgovora sa domaćim i internacionalnim gostima kustosima, umetničkim direktorima, umetnicima i kritičarima vodiće se na raznim lokacijama tokom trajanja AWB-a.