Vensan David i Nikola Arsenijević u Novom Sadu

David i Arsenijević

U četvrtak besplatan koncert dvojice čuvenih saksofonista

Vensan David (Francuska) i Nikola Arsenijević (Srbija) nastupiće u četvrtak, 12. oktobra od 20 časova u Gradskoj kući u Novom Sadu. Tom prilikom David i Arsenijević izvodiće, između ostalog, dela Roberta Šumana, Kloda Debisija i Mocarta, a klavirski saradnici biće im Françoise Buffet i Uki Ovaskainen. Ulaz je slobodan.

Program:

R. SCHUMANN: Tri romanse

C. DEBUSSY: Rapsodija za saksofon i orkestar / verzija za saksofon i klavir

M. RAVEL: Ciganin / transkripcija za sopran saksofon i klavir

W. A. MOZART: Koncert za obou u C-duru, K. 314 / transkripcija za sopran saksofon i klavir

J. BRAHMS: Trio u a-molu, op. 114 za klarinet, violončelo i klavir / verzija za sopran saksofon, bariton saksofon i klavir

Muzika Vensana Davida ispunjena je gurmanlukom, lakoćom i strašću, podržanim majstroskim vladanjem instrumentom. On je predstavnik čitave generacije muzičara koja svoje sviranje upotpunjuje tehničkim unapređivanjem svog instrumenta.

Nikola Arsenijević je jedan od najnadarenijih saksofonista svoje generacije. Diplomirao je na Nacionalnom konzervatorijumu u Parizu 2016. godine i poslednjih nekoliko godina svira savremenu muziku, originalne repertoare za saksofon, tradicionalnu muziku i pozorišnu muziku.

Program se realizuje zahvaljujući Francuskom institutu u kulturi, a u okviru manifestacije Francuska muzička jesen.

O IZVOĐAČIMA

Vensan David je kao solista nastupao s Filharmonijskim orkestrom Radio Francuske, Nacionalnim orkestrom Tuluza, Nacionalnim orkestrom Strazbura, Orkestrom Romanske Švajcarske, filharmonijama Helsinkija i Štutgarta, Nacionalnim simfonijskim orkestrom Tajvana, Mornaričkim orkestrom Vašingtona, ansamblom Camerata Aberta iz Sao Paula…

Sarađivao je s mnogim poznatim savremenim kompozitorima, a nekima od njih bio je inspiracija za nastajanje novih dela, kao što su Dialogue de l’ombre double Pjera Buleza, Troisième round Bruna Mantovanija i Trame XIII Martina Matalona. Od 1998. godine svira u Ansamblu Intercontemporain pod vođstvom Pjera Buleza, Džonatana Nota, Dejvida Robertsona i drugih dirigenata. Vensan David i diriguje, ali i komponuje za saksofon. Takođe, aktivan je kao izvođač improvizovane muzike (džez, savremena). Veoma je posvećen unapređivanju umetničke radoznalosti u svojoj klasi na Muzičkom konzervatorijumu u Versaju (CRR de Versailles).

Nikola Arsenijević (1988) je studirao kod Kristijana Virta pre nego što je primljen na Muzički konzervatorijum (CNSM) u Parizu u klasu čuvenog Kloda Delangla. Osvajao je nagrade na takmičenjima, među kojima su Evropsko takmičenje – Gap (2008), međunarodna takmičenja u Novoj Gorici, Slovenija (2011), Kieri u Italiji (2011), Andora (2015) i Adolf Saks u Dinantu, Belgija (2014).

Na nekoliko koncerata učestvovao je kao solista je s orkestrom, naročito sa Slovenačkim gudačkim kamernim orkestrom u Ljubljani i s Kamernim orkestrom Kieri u Italiji. Član je ansambla saksofona CNSM u Parizu i kvarteta Laloi, izvrsnog u miksu žanrova – tango, džez, muzike Centralne Evrope i Balkana, klasične muzike, savremenih kompozicija i konstantnom istraživanju novih horizonata. Takođe, svira s pijanistkinjom Fransoaz Bife, i nastupa u sali Korto u Parizu kao deo programa Četiri tela u potrazi za autorom.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *