The Bridge – Kirejev i Hadžimanov zajedno!

Kireyev Hadžimanov

Zajednički nastup Olega Kirejeva i Vasila Hadžimanova

Oleg Kirejev, tenor i saksofonista iz Rusije i Vasil Hadžimanov, pijanista svetske slave, održaće zajednički koncert 9. novembra 2017. godine od 20 časova na pozornici Velike dvorane Akademije 28. Sa Kirejevim i Hadžimanovim nastupiće i bubnjar Petar Milutinović i kontrabasista Milan Pavković.

Ovaj nesvakidašnji umetnički projekat, pod nazivom „The Bridge“ („Most“), realizuje udruženje Kulturna inicijativa.

Ulaznice po ceni od 350 do 1500 dinara u prodaji su preko mreže Eventim. Promotivna cena karte za studente iznosi 350 dinara.

Oleg Kirejev živi i umetnički se ostvaruje na relaciji Evropa – Njujork. Njegova diskografija obuhvata petnaestak albuma različitih žanrova džez muzike. Muzičku karijeru je započeo džezom sa elementima baškirske narodne muzike, na prelazu 80-ih i 90-ih godina. Pohađao je džez školu radeći nekoliko godina u Poljskoj, a kolevku džeza – Ameriku – osvojio je etno-džez projektom „Feng Šui džez pozorišta“. Za taj projekat je dobio prvu Gremi (Grammy) nominaciju, 2008. godine.

Godine 2013. tandem Javors – Kirejev sarađuje sa legendarnim džez trubačem Tomom Harelom, vrhunskim akustičnim basistom Benom Vilijamsom i bubnjarom Ejom Striklandom, što tri godine kasnije rezultira albumom „The Meeting“. Album je odmah po izlasku zauzeo vodeće pozicije američkih džez top lista, da bi ga prestižni „Džez Vik“ („Jazz Week“) uvrstio u najbolja izdanja godine. U avgustu prethodne godine Kirejev je održao trijumfalni nastup na Nišvil džez festivalu sa svojim bendom „Orlan“.

Poput mnogih velikih muzičara, Kirejev ne preza da eksperimentiše u klasičnom džezu sa malim sastavom, paralelno razvijajući projekte u području etno muzike, svetske muzike (world music) i smooth jazz – a, zbog čega ostaje zapažen kod raznolike publike.

„Neverovatno čvrst, pun entuzijazma, stilizovan i visokokvalitetan“ – kažu za zvuk njegovog saksofona Amerikanci. „Energija – kolekcionarska, fleksibilnost – neverovatna. Obrazovanost – širokog spektra“, kažu Rusi.

Kao dete iz poznate jugoslovenske muzičke porodice, Vasil Hadžimanov formalno počinje da se bavi muzikom kada je imao samo pet godina. Ovaj muzičar svetskih razmera je diplomirao na Barkliju, na odseku za klavir, započevši svoju karijeru već tokom studija u saradnji sa drugim bendovima: nastupima sa grupom „Sveti“, uz Marka Đorđevića i Batu Andonova, i turnejom po SAD-u sa Paskal Bokarovim afro-pop bendom. Kao i Kirejev, i Hadžimanov je sarađivao sa najvećim muzičkim imenima, poput Dejvida Glimora i Kris Čika.

Godine 1997, po povratku u Srbiju, Hadžimanov osniva bend koji je do sada objavio šest albuma i osvojio brojne nagrade, dok je njegova muzika proglašena za umetnička dela od visokog nacionalnog i kulturnog značaja za Srbiju.

Ideja Vasila Hadžimanova o kombinovanju tradicionalnih balkanskih folk ritmova i zapadnih modernih muzičkih stilova (jazz, funk, rock, world music…), u potpunosti je autentična i predstavlja evolutivno nov pristup džez muzici.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *