Taština malih razlika – poslednje autorsko vođenje

Vladimir Bjeličić

Poslednje autorsko vođenje kroz izložbu Taština malih razlika Grejsona Perija

U Noći muzeja, za kraj serijala autorskih vođenja kroz izložbu Grejsona Perija „Taština malih razlika“, u subotu, 20. maja u 21.00 u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) publiku će kroz postavku provesti istoričar umetnosti i kritičar Vladimir Bjeličić. Pod naslovom Ja – Tim Rejkvel!, Bjeličić će provesti publiku kroz ciklus Perijevih tapiserija kroz hibridnu formu vođenja, predavanja i performansa.

Nakon Biljane Srbljanović, Gorana Jevtića i Uroša Đurića, čijim vođenjima kroz Perijevu izložbu je prisustvovalo preko 1.000 ljudi u muzeju i dodatnih 10.000 kroz prenose uživo preko interneta, biće ovo poslednja prilika da se publika upozna sa radom ovog britanskog umetnika.

Kako je fokus Perijevog opusa klasna problematika, Bjeličić će je dalje produbiti na tragu studija roda i levih politika, a u odnosu na aktuelne lokalne i globalne društveno političke prilike – sve u cilju potrage za novim značenjem Perijevog rada.

Vladimir Bjeličić aktivan je na polju umetničke kritike, kustoske i umetničke prakse. Fokus njegovog rada su politike predstavljanja telesnosti u savremenoj umetnosti, posebno u domenu video umetnosti i performansa. Među Vladimirovim skorijim projektima su digitalni post-rodni on-going peformans #SERGINA, kolaboracija sa britanskom umetnicom Eli Klark, kustoska izlozba “Telo kao režim”, kao i aktivnosti vezane za delovanje formacije Vokalno Kustoski Sindrom, sa istoričarkom umetnosti Senkom Latinović.

Izložba „Taština malih razlika“ održava se u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu do 20. maja. Novi Sad, kao Evropska prestonica kulture 2021, prvi je od pet gradova Zapadnog Balkana u kome će British Council predstaviti ovu izložbu do kraja godine.

Nakon velikog uspeha „Nove religije“ Dejmijana Hersta, British Council ovom izložbom nastavlja saradnju sa muzejima u regionu, kako bi predstavio najbolje od britanske savremene umetnosti i kroz rad na pripremi i realizaciji projekta unapredio muzejske prakse i pospešio razmenu iskustava naših i stručnjaka iz Velike Britanije.

O AUTORU:

Grejson Peri je jedan od najpoznatijih britanskih savremenih umetnika svoje generacije, prepoznatljiv po keramici, skulpturama, crtežima, grafikama i tapiserijama, kao i po nekonvencionalnom rodnom identitetu i ekscentričnom, ženskom alter egu Kler. Dobitnik je prestižne Tarnerove nagrade za 2003. godinu. Koristi iskustva narodne umetnosti i tradicionalnih zanata u realizaciji izrazito dekorativnih radova intimističke sadržine, narušavajući često elitističke podele unutar akademske umetničke scene i čineći je otvorenijom za eksperimente.

O IZLOŽBI:

Izložba „Taština malih razlika“ sastoji se od šest monumentalnih tapiserija koje istražuju britansku fascinaciju stilom i klasnim razlikama. Inspirisane ciklusom slika „Život razvratnika“ Vilijama Hogarta, engleskog slikara iz 18. veka, tapiserije prate život izmišljenog lika Tima Rejkvela – od ranog detinjstva, preko tinejdžerskih godina, pa sve do njegove smrti u automobilskoj nesreći. Tapiserije su bogate sadržajem, detaljima i bojom i prikazuju mnoge ekscentričnosti i jedinstvenosti koje se vezuju za život u Velikoj Britaniji – od dizajna enterijera do britanske kuhinje, političkih protesta i tračeva o životima poznatih ličnosti. Kompozicija svake od tapiserija donekle podseća na dela rane renesanse i podstiče na umetničko, ali i socio-političko istraživanje.

Izložba je u zajedničkom vlasništvu kolekcije British Council-a i kolekcije Arts Council-a kojom upravlja londonski Southbank centar. Ona je poklon umetnika i galerije “Viktorija Miro”, a realizovana je uz podršku britanske televizije Channel 4, organizacije Art Fund, fondacije „Sfumato“ i kompanije AlixPartners.

Izložbu realizuju British Council i Muzej savremene umetnosti Vojvodine, a podržavaju je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Uprava za kulturu Grada Novog Sada i kompanija KPMG.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *