Gozba Sonja LazukićSlurp-O-Rama & Cutensils, blog koji slavi život

Ivana Dagović je industrijski dizajner po struci, grafički po intresovanju. Ona piše, crta, fotografiše i kuva pod pseudonimom Mali Iv, na svom blogu Slurp-O-Rama & Cutensils, mestu na kome je, kako sama kaže objedinjeno „sve ono ukusno, udobno, slatko, kreativno i lično“. O tome kako nastaje i funkcionoše jedan blog koji prati one lepe trenutke svakodnevnog života i daje inspiraciju jednoj dizajnerki, kulturi ispijanja čaja, kao i Gozbi, manifestaciji koja slavi druženje i uživanje u životu, pričali smo sa Ivanom za novi broj „Moje Srbije“.

O blogu

Sve je krenulo od fotografije. Imala sam potrebu da nekako zabeležim sve što skuvam, napravim, dekorišem. Prvo vreme je to arhivirano po raznim folderima na računaru, a onda sam u nekom trenutku poželela da za svaku od tih stvari napišem i prateću priču, i da bi to meni ostalo kao uspomena na taj neki proces stvaranja, ali i zbog drugih ljudi koji su me često, putem društvenih mreža, pitali za neke od tih stvari – kako si napravila, može recept, gde mogu da nabavim, ali i kada ćeš da napraviš stranicu gde sve to možemo da nađemo. I desio se moj prvi intervju ikada i devojka koje me je intervjuisala, Milena Čvorović, me je pitala kada ću da napavim više taj blog, pošto je to bilo nešto što sam godinama odlagala. Tog vikenda je nastao Slurp-O-Rama & Cutensils. Počelo je pre 2 godine, a preraslo je u mnogo veću priču, u lep kanal komunikacije sa ljudima, u druženje. Dešavalo mi se čak da neke projekte koje sam radila kao dizajner zabeležim na blogu i da mi se ljudi jave sa ponudom za posao. To naravno nije primarna stvar, blog je nastao prvobitno iz lične potrebe.

Blogosfera u Srbiji

Do tog vikenda kada sam odlučila da pokrenem svoj blog, nisam imala pojma da kod nas postoji toliki broj blogova. Znala sam za nekoliko domaćih, ali aktivno sam pratila uglavnom strane blogove. Ušla sam na jedan domaći food blog i sa strane, na onoj listi povezanih blogova, bilo ih je bar stotinu. Sve je to jako povezano, postoji stvarno razvijena blogosfera – prvenstveno mislim na modne i blogove koji se bave hranom. Ostale vrste blogova, na primer, blogovi koji se bave dizajnom, kod nas još nisu zaživeli, što je negde i razumljivo, to nije baš nešto što može da se radi iz hobija kod nas. Sa druge strane, drago mi je da i kod nas prepoznat kvalitet nekih ljudi koji su svoje slobodno vreme posvećivali bavljenju nečim kreativnim, kroz svoje blogove. Sve više magazina, kompanija, počinje da se oslanja na blogere kao na saradnike, promo lica, što je po meni super stvar.

O kuvanju i blogu

Kuvala sam ja i ranije, ali tek kada sam počela da živim sama nekako je nastala ta potreba da sve što pripremim za mene i mog muža bude specijalno napravljeno, aranžirano, posebno ako nešto spremam prvi put. Sećam se, prvi put sam spremala neki ramstek sa umakom od borovnica, zaintrigirao me je taj miks slatkog i slanog. Sve sam spremila, aranžirala i fotografiju okačila na svoj Facebook profil. I ljudi su sjajno reagovali. I onda, u tom periodu dok sam se „kućila“, kupovala sudove, koristila ih, dizajner u meni je proradio i dobila sam potrebu da to sve aranžiram, da bismo moj muž i ja uživali u tome. I polako, fotkajući te moje kulinarske eksperimente, to je preraslo u blog. Po meni, nema lepše meditacije od toga kad vi spremate hranu koju volite, uživate u svakom trenutku pripremanja, seckanja, aranžiranja, pa još na kraju i degustirate tu hranu, uz neku čašu dobrog vina.

O čajevima

Ja čajeve pijem ceo život, ali meni je to ispijanje čaja stvarno bilo ritual i uživanje, ne nešto što radiš samo kad si bolestan. U trenutku kad sam pokretala moj blog, naišla sam na blog jednog momka iz Bosne, Alena, koji se bavio isključivo čajevima. I posle nekog vremena, osnovali smo grupu na Facebook-u Dobri čajevi, čija ideja je bila da se skupe ljudi koji vole taj rital ispijanja čajeva i da članovi razmenjuju čajeve. Svakog meseca pravi se lista i svako od nas dobije osobu kojoj šalje čaj. I onda ide najsladji deo, nešto što je krenulo potpuno spontano, pravljenje, aranžiranje paketića. Vremenom, tu više nije samo draž razmene čaja, već i samo iščekivanje paketa sa drugog kraja sveta, pisma pisanog rukom, koju vam donosi poštar, čini celu stvar posebnom. Počelo je sa svega desetak članova, a sada grupa ima preko 350 članova, iz cele Evrope i drugih krajeva sveta. Priča o čajevima je jako bitan deo mog bloga i vidim da ljudi pozitivno reaguju na to.

O Gozbi

Gozba kao koncept je nešto sasvim novo kod nas. Zamišljeno je kao okupljanje koje slavi uživanje u životu, druženje, upoznavanje novih ljudi. Inicijator ideje za Gozbu bila je Nevena, sa bloga Hleb & Lale, a trenutno nas u društvu Gozba ima osmoro. Mi smo super prijatelji koji su rešili da naprave događaj, nešto između žurke i piknika, na kome ćemo svi zajedno, i mi koji smo to organizovali i oni koji su se prijavili da učestvuju na Gozbi, osetiti tu čar uživanja u malim stvarima, u hrani, u razgovoru, u druženju.

Takođe, bilo nam je bitno da koncept Gozbe povežemo sa Srbijom. Da bude etno, da bude ćirilica, da to bude srpska hrana, sa super dodacima, da sve bude svetski, ali da to bude srpski produkt. I kada pogledaš Gozba to stvarno jeste: mi istražujemo divna mesto po Srbiji, za naša jela koristimo voće i povrće iz naših bašti, vino, čajeve i kolačiće domaćih proizvođača.

Prva Gozba i planovi

Preko 3 meseca smo radili na organizaciji Gozbe, prvobitna ideja je bila da se održi u maju, ali je zbog poplava pomerena, tako da je prva Gozba bila održana u julu, u Neveninom dvorištu u Bačkom Petrovcu. Ljudi su došli, ne znajući šta ih ta čeka. Nama su to sve bili nepoznati ljudi, ljudi koji su pratili naše blogove. Ideja je bila da svako ima svoje mesto, svi su bili ispremeštani, želeli smo da svi učestvuju, da se ne osećaju kao gosti, već kao ravnopravni deo Gozbe. Namerno nismo želeli da otkrijemo svaki aspekt Gozbe, kako bi ljudi mogli da uživaju u svakoj pojedinačnoj Gozbi.

Naša prvobitna ideja je bila da Gozbu organizujemo 2 puta godišnje, kao nešto što mi radimo iz ljubavi i hobija, ali zbog divnih reakcija ljudi, trenutni plan je da se Gozba održava 4 puta godišnje. Ideja je da Gozba prati sva 4 godišnja doba, da svaka bude drugačija, što se menija i dekoracije tiče. Jesenja Gozba će pratiti tu neku salašarsku, vojvodjansku atmosferu, biće održana 12. oktobra na Perkovom salašu i na naše veliko iznenađenje, sva mesta su, u roku od 48 sati od objavljivanja termina, već rasprodata.

Sva ta saradnja i druženje, pripremanje Gozbe, svakako je čine jednom od najlepših stvari koja mi se desila ove godine. To je suština svega, međusobna inspiracija, povezivanje, oni čine da svako druženje sa krativnim ljudima bude mala Gozba.

Gozba su…

Društvo ljubitelja života – Gozba pored Ivane Dagović (Slurp-O-Rama& Cutensils) okuplja i Nevenu Zelunka-Cvijetić (Hleb &Lale), Sonju Lazukić (SillyWorld.blogspot), Ivanu Volić (Moja mesta_My places), Miljana Cvijetića, Matiju Dagovića, Borisa Fezekasa i Đorđa Pešića.

Foto: Sonja Lazukić