Birds in the House

Pozorišni projekat Birds in the House osvojio srca publike u Argentini

Češko-slovačko-srpski projekat „Birds in the House“ jedan je od 17 inostranih učesnika prestižne pozorišne turneje po Argentini, koji je na međunarodnom konkursu od 1150 prijavljenih odabrala stručna komisija. Od inostranih predstava, osim Birds in the House, odabane su i predstave iz Belgije, Brazila, Kanade, Čilea, Ekvadora, SAD, Kolumbije, Francuske, Urugvaja, Italije, Švajcarske i Švedske.

Organizator turneje je Ministarstvo kulture Argentine, uz realizatorsku pomoć Narodnog pozorišnog instituta. Cela turneja, koja se održava kroz mrežu festivala organizovanih u 31 mestu (ukupno u 24 regiona Argentine) traje 63 dana. Tako je Argentina postala raskrsnica 76 pozorišnih projekata, u kojima se igra ukupno 360 predstava u 100 pozorišta.

Na severu Argentine, u regionu Zona Norte, predstava Birds in the House igrana je u gradovima Jujuy, Salta, Tucumán, Santiago del Estero i Tilcara. U Patagoniji je igrana u gradovima Santa Rosa, Viedma i Calafate a u Ognjenoj zemlji (Tierra del Fuego) u Rio Grandeu. Turneja Birds in the House završava u regionu Entre Rios, u gradovima Santa Fe, Paraná, Rosário i Cordoba.

Predstava je na šestonedeljnoj turneji izvođena 13 puta i to je najveći broj igranja inostrane trupe u okviru turneje. Prezentovana je u regionalnim metropolama, kako u tipičnim pozorištima, tako i u istorijskim zgradama. Argentinski mediji obimno informišu o festivalskom programu i o pojedinačnim predstavama. Dnevnik El Tribuno objavio je veoma pozitivnu recenziju predstave Birds in the House, a reakcije gledalaca su izvanredne.

Birds in the House u sebi spaja lutkarsko pozorište, pantomimu, animaciju i filmsku projekciju, u interakciji sa živom glumačkom akcijom i originalnom muzikom – stilove koji su Čehoslovačku značajno reprezentovali u svetu u drugoj polovini prošlog veka. Reditelj Peter Serge Butko o predstavi govori:

„Sakupljao sam odlomke iz ovih žanrova i slagao sam priču o čoveku, o gubljenju i pronalaženju, pomalo i o ptičijoj prirodi ljudske duše. Radi se o nežnoj, decentnoj i estetskoj predstavi, ne mnogo zabavnoj, više tužnoj. Ali kako dokazuju reakcije gledalaca, tuga ne mora uvek biti negativna, može u čoveku da otvara lepotu. Može da obogaćuje, ili nabije energijom. Jako sam srećan što je argentinska publika predstavu prihvatila sa oduševljenjem i razumevanjem.“

Produkciju predstave radi česka organizacija Next Picture, koja je za partnera odabrala Pozorište VHV Bački Petrovac iz Srbije. Peter Serge Butko o ovoj saradnji kaže:

„Od početka sam znao da predstavu želim da realizujem sa Pozorištem VHV Bački Petrovac, jer u njemu radi neizmerno kreativan i vredan tim, sa kojim već imam višegodišnje iskustvo, kao i izgrađene ljudske i radne veze. U poslednjih nekoliko godina sam izgradio pozitivni odnos prema Srbiji, njenim ljudima i potencijalima kojima disponiraju. Iz vlastitog iskustva znam da je međunarodna percepcija Srbije zbog balkanskih ratova problematična i upravo zbog toga sam odlučio da napravim pozorišni projekat sa međunarodnim potencijalom upravo u Srbiji. Ja imam česko državljanstvo, većina realizacionog tima ima srpsko, a pri tome smo svi etnički Slovaci. Tako da se sa našim projektom s ponosom „prijavljujemo“ i Češkoj, i Srbiji, i Slovačkoj.“

Posle završetka argentinske turneje predstava Birds in the House biće predstavljena u Slovačkoj, na festivalu VAD (Vikend atraktivnog pozorišta) u Zvoljenu i u okviru Noći pozorišta u Prievidzi. Sledećeg proleća na rasporedu su izvođenja u Turskoj, a u zimu 2018. naredna turneja u Latinskoj Americi – u Brazilu, Čileu, Kolumbiji i Meksiku.

FOTO: Next Picture


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]