Kamp „Solarna akademija“

Solarna akademijaSedmodnevni omladinski kamp Solarna akademija održao se po četvrti put u Sremskim Karlovcima, u periodu od 25. do 31. avgusta 2014. godine, u Ekološkom centru „Radulovački“ (www.ekoloskicentar.org). Učesnici kampa su bili 16 mladih iz Vojvodine i Raške, koji su posebno zainteresovani za temu obnovljivih izvora energije, a predavači Miroslav Kljajić, sa Deprtmana za energetiku i procesnu tehniku, Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i Vladimir Veljković, stručni saradnik Pokreta gorana, dipl. inženjer elektrotehnike.

Tradicionalni kamp ovoga puta je podržaala Misija OEBS-a u Srbiji i Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

Kamp „Solarna akademija“ je bio idealna prilika da učesnici steknu praktične veštine sastavljanja mini solarne elektrane snage 200 W uz pomoć solarnog panela i solarni kolektor za zagrevanje uz upotrebu aluminijumskih limenki. Na taj način učesnici su stekli praktične veštine kojima mogu da sačuvaju zdravu životnu sredinu, ali i naučili i kako se štedi i proizvodi električna enegija od sunca kroz samostalnu izradu i primenu obnovljivih izvora energije sa akcentom na solarnu energiju. Tokom kampa je jedna noć provedena u prirodi i šatorima na prostoru Eko kampa na Stražilovu, gde su učesnici instalirali mini solarnu elektranu i praktično videli primenu procesa pretvaranja solarne energije u električnu, što je bila i kruna obuke. Način rada tokom kampa je bio prilagođen ciljnoj grupi i koristile su se metode neformalnog obrazovanja, te je nakon uvodnog predavanja o obnovljivim izvorima energije i procesu dobijanja električne energije od energije Sunca, sledio grupni praktični rad, uz stručno vođstvo, kroz ceo proces sastavljanja mini solarne elektrane. Svi učesnici su dobili sertifikate sa opisom znanja i veština koje su stekli tokom kampa i veoma su zadovoljni celokupnom organizacijom i učešćem na kampu.

Tokom poslednje 3 godine Pokret gorana Novog Sada je realizovao 3 kampa „Solarne akademija“ i 5 vikend seminara „Sam svoj solarni majstor“ te je kroz ove obuke do sada više do 120 učesnika dobilo sertifikate sa opisom stečenih znanja i veština na osnovu iskustva da su tokom obuke praktično naučili da sastave mini solarnu elektranu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *