Izložba radova Koste Bogdanovića

Kosta Bogdanović

Radovi Koste Bogdanovića, našeg priznatog umetnika, od sutra izloženi u Beogradu

Izložba radova Koste Bogdanovića pod nazivom „Skulpture i reljefi 1960-2012“ biće otvorena u utorak, 14. novembra u 19 časova u Galeriji 212 u Beogradu (Vlajkovićeva 25).

Na izložbi koja se održava u znak sećanja na našeg priznatog vajara, istoričara umetnosti i teoretičara vizuelne kulture biće predstavljen deo radova iz njegovog bogatog opusa u izboru magistra istorije umetnosti Marka Bogdanovića.

Izložba „Skulpture i reljefi 1960-2012“ realizuje se pod pokroviteljstvom Ministartsva kulture i informisanja Republike Srbije i trajaće do 28. novembra 2017. godine.

Izložba skulptura i reljefa nastalih u periodu od 1960. do 2012. godine pruža uvid u put umetničkog razvoja, kroz odnos prema omiljenom materijalu-drvetu u potrazi za kategorijama lepo i uzvišeno u skulpturalnoj formi, autora jedinstvene estetike i umetničkog izraza koji je svojim celokupnim delovanjem značajno obeležio našu umetničku scenu XX i početka XXI veka.

Radovi na ovoj izložbi predstavljaju pet decenija umetničkog razvoja kao i odnos umetnika prema materijalu. Traganje za sopstvenim izrazom počinje još u ranim radovima, dok je originalnost izraza čitljiva u formama zrelog perioda njegovog stvaralaštva.

Drvo postaje medijum kroz koji progovaraju davno zaboravljena ljudska iskustva i principi, kao i teme preuzete iz istorije umetnosti čiji nazivi poput Vizanteme, Forma islamika, Forma japanika ili Forma arhitektonika označavaju cikluse inspirisane umetnošću određenih civilizacija ili samom arhitekturom.

Odnos prema plavoj boji, koja je u Kostinom sistemu neraskidivo povezana sa odrednicama “tiho” i “uzvišeno”, proizilazi iz vizantijskog estetskog principa.

Iz kataloga mr Marko Bogdanović, istoričar umetnosti

Biografija umetnika

Kosta Bogdanović je izlagao na 60 samostalnih i preko 220 kolektivnih izložbi, održao nekoliko stotina predavanja u zemlji i inostranstvu, objavio 12 stručnih knjiga, primio mnogobrojna priznanja i nagrade u zemlji i inostranstvu.

Kosta Bogdanović (1930, Osijek kod Sarajeva – 2012, Beograd) diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1962, Odeljenje za istoriju umetnosti. Vajarstvo je učio u ateljeu Sretena Stojanovića u Beogradu od 1958. do 1961.

Bio je član AICA-e (Međunarodnog udruženja likovnih kritičara), ULUS-a (Udruženja likovnih umetnika Srbije) i ULUPUDS-a (Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije). Radio je u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu od 1967. do 1994. kao kustos, muzejski savetnik i direktor (1985-1987).

Bio je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, na Akademiji umjetnosti u Banja Luci, na postdiplomskim studijama na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na postdiplomskim studijama na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu i na doktorskim studijama pri Rektoratu Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Osnovao je Centar za vizuelnu kulturu i informacije u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu 1974.

Ustanovio je predmet Vizuelna kultura, koji je prvi put uveo na Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu 1982. Postavio je i temelje predmeta Teorija vizuelne kulture, koji je prvi put uveden na postdiplomskim studijama Akademije umetnosti u Novom Sadu 1992.

Izlagao je na oko 60 samostalnih i nekoliko stotina grupnih izložbi u zemlji i inostanstvu: Beograd, Niš, Novi Sad, Kruševac, Zrenjanin, Loznica, Podgorica, Bar, Nikšić, Sarajevo, Skoplje, Zagreb, Zadar, Ljubljana, Beč, Grac, Varšava, Prag, Moskva, Olbani, itd.

Dobitnik je mnogih domaćih i internacionalnih nagrada, među kojima se ističu: Srebrna plaketa i specijalna diploma grada Varšave i Udruženja likovnih umetnika Poljske, Varšava, 1968; Zlatni beočug, Beograd, 1974; Politikina nagrada, Beograd, 1993, Nagrada ULUPUDS-a za životno delo, Beograd, 1998; Nagrada grada Beograda za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije za 2009. godinu, Beograd, 2010; Gran pri na 11. Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature, Gornji Milanovac, 2012.

Dela mu se nalaze u značajnim muzejskim zbirkama i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.

Autor je više od deset knjiga iz oblasti vizuelne kulture, istorije i teorije umetnosti.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *