Ersan Mondtag prvi put na Bitefu

Ersan Mondtag

Zvezda u usponu nemačkog pozorišta sa čak dva ostvarenja na Bitefu

Ovogodišnji 51. Bitef održava se od 22. do 30. septembra u Beogradu, a u okviru glavnog programa na repertoaru će biti sedam ostvarenja nekih od najznačajnijih pozorišnih stvaralaca današnjice.

Posebnu pažnju treba obratiti i na učešće Ersana Mondtaga, verovatno vodeće zvezde u usponu nemačkog pozorišta, koji će se beogradskoj publici predstaviti sa čak dva ostvarenja. Dodatnu draž Mondtagovom dolasku u Beograd daje i činjenica da je ovo njegovo prvo gostovanje na velikom međunarodnom festivalu, čime Bitef dodatno dobija na značaju, afirmišući ovog berlinskog reditelja turskog porekla u svetskim okvirima.

Predstava „Istrebljenje“, po tesktu mlade spisateljice Olge Bah i u produkciji Koncertteatra Bern iz Švajcarske, zatvoriće ovogodišnji Bitef 30. septembra izvođenjem na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Radikalno menjajući kontekst drame, u kojoj troje savremenih mladih ljudi iskušava i zloupotrebljava sve slobode savremenog zapadnog društva, Mondtag stvara neku vrstu halucinantnog pastoralnog sveta, kreirajući osobenu treš poetiku kojom žestoko kritikuje savremeni svet u kome je sigurnost obezbeđena, a zapravo je sve tu lažno, hipokritsko, duboko trulo i na ivici ambisa.

Ipak, pre svečanog zatvaranja, publika će imati priliku da pogleda i Mondtagovu predstavu „Sneg“ Talijateatra Hamburg iz Nemačke, koja je na programu 28. septembra. U duhu ovogodišnjeg Bitefa, i ova predstava je nastala na osnovu nedramske građe – u pitanju je čuveni roman nobelovca Orhana Pamuka. Njegov istovremeno glavni junak i narator, kojeg još zovu Ka (jasna aluzija na junaka „Procesa“), kreće na „epsko“ putovanje u zavičaj, vraća se iz Nemačke u Tursku, gde će postati učesnik i svedok oniričnog kolopleta dramatičnih, kafkijanskih događaja u kojima se, na više ravni, prelama sukob između islamističke i sekularne Turske.

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Ambasada SR Nemačke u Beogradu, Goethe Institut Beograd i Ambasada Švajcarske u Beogradu.

FOTO: Birgit Hupfeld


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *