Dobar, loš, zao – ko je ko među mastima i šećerima

Šećer

Dobar, loš, zao – ko je ko među mastima i šećerima

Diskusija povodom Svetskog dana hrane, na temu „Dobar, loš, zao – ko je ko među mastima i šećerima“, održava se u sredu 17. oktobra, od 11 do 13 časova u novosadskom EU Info Pointu.

U diskusiji učestvuju dr Anamarija Mandić sa novosadskog Naučnog instituta za prehrambene tehnologije, nutricionistkinja Željka Šoš i predstavnica Asocijacije potrošača Srbije, Lela Tasić. One će govoriti o tome koje su dobre i loše masti i šećeri, kako ih prepoznati i u kojim namirnicama se nalaze, te zašto je važno da znamo da ih razlikujemo. Biće reči o tome kako čitati deklaracije na proizvodima i razumevati njihovo značenje, te koji zakoni propisuju šta sve može i sme, a šta ne može i ne sme da se nađe na ambalaži od informacija u kojima se sastojci proizvoda dovode u vezu sa zdravljem i blagostanjem potrošača.

Diskusiju organizuje EU Info Point u saradnji sa Asocijacijom potrošača Srbije povodom 16. oktobra – Svetskog dana hrane, koji je 1945. godine proglasila Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO). Ove godine fokus je na temi smanjenja broja gladnih u svetu, jer prema najnovijem izveštaju FAO, danas više od 820 miliona ljudi pati od hronične pothranjenosti. Sukobi, ekstremni vremenski uslovi povezani sa klimatskim promenama, ekonomski pad i ubrzani rast broja osoba sa prekomernom težinom umanjuju efekte borbe protiv gladi i neuhranjenosti. Kako kažu iz FAO, sada je vreme da se ovaj proces ubrza. „Svet može postići nulti stepen gladi ako se ujedinimo i povežemo nacije, kontinente, sektore i profesije“, poruka je FAO. Detaljne informacije o kampanji #ZeroHunger nalaze se na sajtu FAO.

Diskusija se održava u prostorijama EU Info Pointa na Bulevaru Mihajla Pupina 17, a ulaz je besplatan.

Foto: pixnio.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *