Čuvar tajni i čudesa – slikarstvo Tomislava Božovića

Tomislav Božović

Izložba Tomislava Božovića u Muzeju grada Beograda

Izložba pod nazivom „Čuvar tajni i čudesa – slikarstvo Tomislava Božovića“ biće otvorena u sredu, 13. septembra u 19 časova u Muzeju grada Beograda (Resavska 40b). Izložbu će otvoriti akademik Matija Bećković.

Dosledan svojoj neobičnoj figuralnoj poetici i vizuelnom jeziku fantastičnog sveta, slikar Tomislav Božović (1938.) stvara gotovo više od pola veka. Blizak nadrealističkim metaforama, Božović na svojim platnima uspeva da ostvari uzajamni odnos između realnog sveta i imaginarnog prostora i da ta dva sveta spoji u jedan. Kada slika predmete i figure, Božović koristi jasan, skoro dvodimenzionalni crtež, sa naglašenim obrisima i bez senke. Potpuni kontrast crtežu daju pastelne boje, koje svojim vazdušastim valerima dočaravaju atmosferu beskonačnosti prostora i stamenosti postojanja tela u njemu.

Božovića životni put iz rodnog sela u podnožju planine Direk (danas u Republici Srpskoj) vodi u veliki grad, Beograd, gde uspešno pohađa i završava Akademiju likovnih umetnosti u klasi profesora Miloša Bajića. Vođen nomadskim umetničkim putem, posle studija odlazi u Pariz, a zatim u Švedsku, u Stokholm, gde provodi najplodnije godine svog umetničkog stvaranja. Iz godine u godinu izlaže svoja dela – nižu se izložbe u Švedskoj, tadašnjoj Jugoslaviji, Nemačkoj, Americi. Večiti putnik i tragač, konačno je svoje skrovište svio u ateljeu na Banjici, gde i danas stvara.

Izložba traje do 27. septembra.

Radno vreme: utorak-nedelja 11-19 časova.

Ulaz slobodan.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *