Bodrog Fest 2017

Bodrog

Bodrog Fest – Riblji paprikaš, fijakerijada, stari zanati i etno, rok i DJ nastupi ovog vikenda u Bačkom Monoštoru

Festival kulture i tradicije „Bodrog Fest“ održaće se 11. i 12. avgusta 2017. godine u Bačkom Monoštoru. Osnovna ideja manifestacije je da se kroz stare zanate, domaće proizvode, tradicionalna jela, piće, običaje, nošnje, igre i pesme, kao i prirodne lepote rezervata „Gornje Podunavlje“ ovo selo gostima predstavi kao turistička destinacija.

Prvog dana festivala, 11. avgusta, biće organizovan „Bodroški kotlić” – takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša, uz muziku grupe Apsolutno romantično.

U subotu, 12. avgusta, manifestacija počinje u 10 časova muzičko-literarnim i ekološkim dečjim radionicama, a nakon toga slede izložbe fotografija i slika, kao i promocija knjige Šokačka nošnja – Bački Monoštor. Svečano otvaranje festivala zakazano je za 12 časova, uz fijakerijadu i bogat kulturno-umetnički program na centralnoj bini, dok će u Crkvi sv. Petra i Pavla od 16 časova biti organizovan klasičan program sa nastupima horova i solista.

Na koncertu od 20 časova goste će zabavljati subotički etno sastav Ravnica, a posetioce ovogodišnjeg festivala očekuje i program za mlade „Bodrog by night“, u okviru koga će od 23 časa nastupiti Sonja Bakić i bend The Jive, a nastupi DJ-eva zakazani su za jedan sat posle ponoći.

Tokom celog dana u centru sela biće postavljeni štandovi sa domaćim i proizvodima starih zanata, kolačima, vinima i rakijom, a u svim lokalima služiće se tradicionalna monoštorska jela – paprikaš od divljači, pečena riba i čuvena gibanica sa makom i orasima.

Još jedna od dimenzija festivala je i promovisanje i razvoj ekološke svesti, sa posebnim akcentom na očuvanje i zaštitu životne sredine u Specijalnom rezervatu prirode „Gornje podunavlje“ i novoproglašenom UNESCO rezervatu biosfere „Bačko Podunavlje“.

Festival kulture i tradicije „Bodrog fest“ održava se od 2005. godine, drugog vikenda u avgustu. Tokom dva dana festivala, Bački Monoštor poseti preko 10 000 ljudi iz zemlje i inostranstva, a njegov značaj ogleda se u promociji kulturnog nasleđa i prirodnih bogatstava sela.

Festival nosi naziv po srednjevekovnom gradu i tvrđavi Bodrog, na čijem se prostoru nalazi današnji Bački Monoštor. Priča o ovom gradu je obavijena velom tajne – nalazimo ga u starim dokumentima i mapama, a pretpostavka je da je grad nestao u dunavskim talasima, jer se nalazio na samoj njegovoj obali.

Organizator manifestacije je Mesna zajednica Bački Monoštor, u saradnji sa lokalnim udruženjima građana i uz podršku Grada Sombora i AP Vojvodine.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *