BESNA KOBILA – Planinarski dom „Dragan Spasić“

Besna Kobila

Besna Kobila – Planinarski dom „Dragan Spasić“

Besna Kobila se nalazi istočno od Vranja. Njen najveći vrh se nalazi na 1922 m nadmorske visine. Najveća je planina na čitavom prostoru južne Srbije.

Kontakt:
Tel: 017/427 503, 017/417 545
Mob: 064/847-34-94, 065/34-34-981
E-mail: recepcija@tovranje.rs
E-mail: nebojsa.ristic@tovranje.rs, boban.mladenovic@tovranje.rs

Vaučeri za odmor u Srbiji: DA

Opis

Besna Kobila se nalazi istočno od Vranja. Njen najveći vrh se nalazi na 1922 m nadmorske visine. Najveća je planina na čitavom prostoru južne Srbije. Planina je ogromnih sportsko rekreativnih i turističkih potencijala, zanimljivih predanja i burne istorijske prošlosti. Iz njene utrobe od doba Rimljana pa do današnjih dana ističu tone olova, cinka, kadmijuma, srebra, bakra.

Interesantna je legenda kako su Kriva Feja i Besna Kobila dobile imena. U davna vremena na ovoj bezimenoj planini stigoše nomadi sa stadima zlatorunih ovaca, konja i goveda. Najlepša devojka beše Feja. Volela je da se takmiči sa momcima u jahanju, bacanju kamena s ramena, oranju, košenju trave pa i rvanju. Fejinu ljubimicu, prekrasnu kobilu, jednog dana ujeo je besan pas. Feja uzjaha pobesnelu kobilu i povede je ocu da je izleči, ali kobila u velikoj brzini promeni pravac i zbaci Feju, koja polomi nogu i tako za navek kriva osta. Od tada bezimena planina dobi naziv Besna kobila, a obližnje naseljeno mesto, Kriva Feja.

Vrhovi Besne Kobile su većim delom godine pod snegom. Podnožje planine čine šume, dok su viši delovi pod pašnjacima. Besnu Kobilu karakteriše biljno bogatstvo koje se zasniva na divljem, samoniklom, lekovitom bilju i divljim plodovima, odnosno raznovrstan biljni svet sa preko 700 vrsta drvenastih, žbunastih i zeljastih biljaka.

Nadmorska visina, oblik i položaj padina, kao i velika količina snega koji padne tokom godine, čine da planinari, đaci i zaljubljenici skijanja ovde najradije provode zimske odmore, jer je Besna Kobila pretežni deo godine pod snežnim pokrivačem.

U ovoj netaknutoj prirodi, na Besnoj Kobili se na 1480 m nadmorske visine nalazi Plninarski dom „Dragan Spasić“. U blizini je vrha Besne Kobile i rudnika olova i cinka „Grot“.

U novoopremljenim sobama postoji sve ono što je potreba savremenog načina življenja.

U sklopu Planinarskog doma je i restoran sa 60 mesta koji svojim gostima nudi specijalitete Vranja, kao i druga tradicionalna jela Srbije. Veliki izbor pića i ljubazno osoblje sigurno su valjana garancija za uspešan boravak ljubiteljima skijanja i ljubiteljima čiste ekološke sredine.

Za one koji bi uz ručak ili kafu da osete miris i šum planine, tu je lepo uređena bašta od 60 mesta.

Ispred planinarskog doma je urađeno parkiralište za vozila. U turističkoj ponudi Besne Kobile posebnu pažnju privlači edukativna staza duga 3,5 km, koja je najposećenija mališanima rekreativne nastave, ekskurizije i izleta. Kada u goste dodju najmladji, čini se sve da vreme provedeno na Besnoj Kobili bude što kvalitetnije, od smeštaja i ishrane do rekreatora. Ishrana je posebno prilagođena deci u razvoju, a rekreatori njihovo vreme upotpunjuju raznim aktivnostima, koje ih čine fizički aktivnim ali i razvijaju njihovu maštu.

Besna Kobila je svoj otvoreni prostor obogatila sa dva sportska terena za košarku i fudbal, koji gostima planinarskog doma ne pružaju samo povoljnost za sportsku rekreaciju, već i kvalitetnije usluge za pripremu sportista amatera i profesionalih ekipa.

Sadržaj

 • Tip objekta – Planinarski dom
 • Ležajeva – 60
 • Dvokrevetnih – 3
 • Trokrevetnih – 5
 • Višekrevetnih – 6
 • Tuš, WC u sobi – da
 • TV u sobi – da
 • Internet – da
 • Restoran – da
 • Mogućnost ishrane – da
 • Parking – da
 • Organizovani izleti – da
 • Vaučeri – da

Galerija

Kontakt

Kontakt:

Tel: 017/427 503, 017/417 545
Mob: 064/847-3494, 064/847-3499
E-mail: recepcija@tovranje.rs
E-mail: nebojsa.ristic@tovranje.rs, boban.mladenovic@tovranje.rs

Mapa/Navigacija

Za navigaciju do željenog odredišta kliknite na „Još opcija“

Pošaljite upit

Pošaljite direktan upit ugostitelju:

 

2 comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *