Mačkov podrum

U poseti vinariji Mačkov podrum

Ima nas koji ne pijemo vino. A onda se desi Berba kod Mačka! I, šta da radiš, moraš da probaš… pa da probaš… pa da probaš… A onda se setiš da treba da voziš nazad za Beograd i da je promenjen zakon na 0,2 promila. Pa ti bude krivo, jer bi još da probaš.

Mačkov podrum je odlična vinarija, a njihova vina su veoma pitka i ukusna. I, što je najvažnije, kada dođete na Berbu kod Mačka, videćete od čega nastaje vino koje pijete, jer Mačkov podrum pravi vina isključivo od plodova svojih vinograda.

Mačkov podrum raspolaže sa 32 hektara vinograda u Fruškogorskom vinogorju. Svi se nalaze u neposrednoj blizini Iriga, na južnim padinama Fruške gore. Idealna lokacija i klima, kao i saradnja sa vrhunskim stručnjacima, tajna su uspešnog rada i kvalitetnih proizvoda.

Proizvodnja vina je posao kojim se familija Jojić bavi generacijama. Sve je počelo još u devetnaestom veku, kada je Mitar Jojić posadio prve vinograde. Tada, sigurno, ni slutio nije koliko će se vina na njegovom imanju jednog dana praviti. O vremenu posle Mitra, gazda Sava Jojić Mačak će vam reći: „I tako je svaka generacija Jojića ostavila traga – neki su marljivo dodavali i radili. Po neki u miraz odneli ili na karti izgubili… ali gen za vino se prenosio do danas. Sadašnja generacija umešno koristi vredno nasleđe predaka o negovanju vinograda i pravljenju vina. U kombinaciji sa savremenim svetskim saznanjima iz enologije, proizvodimo vina koja imaju osobenosti fruškogorskog podneblja i svu simboliku porodičnih životopisa utkanih u prelive vinskih gutljaja. Za vašu radost i uživanje!“

O akciji Berba kod Mačka najbolje svedoče fotografije. Bilo je tu svega – od berbe grožđa i dobrog vina, preko dobre zakuske, do dobrog društva i tamburaša.
Veliko hvala sjajnim domaćinima, za odličnu organizaciju i veselu atmosferu. Sa ovog druženja nosimo samo lepe utiske i radujemo se novim susretima.