Beogradsko sajmište

Izložba o Beogradskom sajmištu u Konaku kneginje Ljubice

Izložba „Beogradsko sajmište – povratak u budućnost“ otvorena je u Konaku kneginje Ljubice (Sala pod svodovima) do 20. juna. Uz mnoštvo izloženog materijala i prateće programe, posetioci će moći da vide i čuju kako je Sajmište izgledalo od osnivanja 1937, pa do početka Drugog svetskog rata 1941. godine.

AUTORSKO VOĐENjE KROZ IZLOŽBU

Četvrtak, 15. jun, 17 časova: Kroz izložbu vodi jedan od autora koncepta: prof. dr Zoran Đukanović sa Departmana za urbanizam Arhitektonskog fakulteta u Beogradu

Nedelja, 18. jun, 13 časova: Kroz izložbu vodi jedan od autora koncepta: MA Angelina Banković, kustos Muzeja grada Beograda.

VIRTUELNI POGLED NA BEOGRADSKO SAJMIŠTE

U subotu, 17. juna, u intervalu od 13 do 17 časova, uz pomoć naočara za virtuelnu realnost, sa šest ključnih tačaka, posetioci će moći da sagledaju celokupnu panoramu Sajmišta i vide kako je Beogradsko sajmište izgledalo od otvaranja 1937. pa do nacističkog bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine, kao i jugoslovenske paviljone sa centralnom kulom i paviljone stranih zemalja: Mađarski, Rumunski, Turski, Čehoslovački, Italijanski i Nemački.

Autor virtuelnog prikaza Beogradskog sajmišta je Sanja Đurić, student master studija Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Tehničku opremu i podršku za realizaciju virtuelnog prikaza obezbedili su “VRlabs“, „Startit Centar“ i Urbanistički zavod Beograda.

„ŠTUKE SU DOLETELE U ZORU…“

Povodom zatvaranja izložbe „Beogradsko sajmište – povratak u budućnost“ u utorak, 20. juna u 18 časova u Konaku kneginje Ljubice biće održan performans „Štuke su doletele u zoru…“.

Prvi beogradski sajam, građen kao značajan privredni i trgovački kompleks, promenio je svoju namenu onog jutra kada su, bez objave rata, sile Trećeg rajha napale Kraljevinu Jugoslaviju. Štuke su doletele u zoru, a vazdušne snage nacističke Nemačke bombardovale su Beograd koristeći 234 bombardera i 120 lovaca. Od tog jutra Sajmište, zamišljeno kao mesto susreta, komunikacije i izvor informacija, postalo je logor i mesto smrti. Sa željom da podseti na ovaj trenutak kraja, da se on nikada ne zaboravi i ne ponovi, Kulturni element je, u saradnji sa Muzejom grada Beograda i Arhitektonskim fakultetom u Beogradu, osmislio poseban program za zatvaranje izložbe „Beogradsko sajmište – povratak u budućnost“. Kroz performans koji je spoj muzike i plesa i koji direktno korespondira sa samom izložbom, Kulturni element je želeo da prikaže veliku mašineriju koja se nadvila nad Beogradom i ostavila trajne i neizbrisive posledice. Performans je koncipiran sa uverenjem da se žrtve i sve tragično prekinute sudbine ne smeju zaboraviti, a priča o Sajmištu i uništenoj nadi mora ponovo ispričati.


Izložba „Beogradsko sajmište – povratak u budućnost“ predstavlja završnu fazu istoimenog projekta organizovanog u saradnji Muzeja grada Beograda i Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, a podržanog od strane UPG Noć muzeja. Izložbu su, pod vođstvom svojih profesora i kustosa Muzeja grada Beograda, uradili studenti master studija Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Autori koncepta izložbe su prof. dr Zoran Đukanović i asistent MA Predrag Jovanović sa Departmana za urbanizam Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i MA Angelina Banković, kustos Muzeja grada Beograda.

Cilj ove izložbe je da se, korišćenjem najadekvatnijih tradicionalnih, ali i najsavremenijih multimedijalnih tehnika prezentacije, najširoj javnosti skrene pažnja na karakteristike, značaj i vrednost kako arhitekture Beogradskog sajmišta, tako i međunarodnih i nacionalnih sajamskih izložbi koje su, u okviru ovog prostora, bile realizovane u periodu od otvaranja 1937, pa do nacističkog bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine, odnosno do početka Drugog svetskog rata, kada je namena ovog prostora iz korena promenjena u zloglasni koncentracioni logor. Nastanak i rad prvog Beogradskog sajmišta od 1937. do 1941. godine prikazan je kroz sedam reprezentativnih događaja, koji na najbolji način ilustruju dešavanja na Sajmištu, ali i značaj Sajmišta za Beograd i njegove građane.

O IZLOŽBIIzloženi materijal je nastao kao rezultat opširnih istraživanja dostupne originalne građe (crteža, planova, fotografija, filmskih zapisa, novinskih članaka, svedočenja i sl.) iz zbirki Muzeja grada Beograda, Istorijskog arhiva Beograda, Jugoslovenske kinoteke, Etnografskog muzeja, Muzeja automobila, Muzeja vazduhoplovstva, kao i iz privatnih zbirki i kolekcija, posebno kolekcije Miloša Jurišića koji je ustupio veliki broj fotografija korišćenih na izložbi.

Najznačajniji doprinos projekta predstavljaju upravo radovi studenata koji su prezentovani ovom izložbom: maketa Sajmišta u razmeri 1:100, urađena u skladu sa rekonstrukcijom Sajmišta predviđenom Detaljnim urbanističkim planom Beograda iz 1992. godine, virtuelni prikaz Sajmišta, 3D modeli i crteži sajamskih paviljona.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]