Aleksandar Đorđević u kampanji filma „Skok“

Nataša Kovačević Skok

Aleksandar Đorđević se uključio u kampanju finansiranja filma o Nataši Kovačević

Aleksandar Saša Đorđević, selektor košarkaške reprezentacije Srbije i jedan od naših najistaknutijih sportista svih vremena, uključio se u jedinstvenu kampanju za grupno finansiranje putem koje se prikupljaju sredstva za poslednju fazu snimanja dokumentarnog filma „Skok“ o košarkašici Nataši Kovačević, izradu i postavljanje spomenika kojim se čuva uspomena na velikane srpske košarke i korene sportskog prijateljstva Srbije i Francuske, kao i za akciju „Fondacije Nataša Kovačević“ – škole košarke za devojčice.

„Kao selektor Srbije, ali i nekadašnji reprezentativac, odlučio sam da podržim kampanju za grupno finansiranje završetka projekta ‘Skok’ koji promoviše pravo lice sporta: sportsku borbu, prijateljstvo u sportu i negovanje sportske tradicije. Imajući u vidu kakav je borac Nataša Kovačević, siguran sam da film o njoj neće biti obična sportska priča, već motivacija za sve nas koji se na dnevnom nivou borimo sa malim preprekama.

Ideja da se kroz ovaj projekat, u sklopu filma, podigne spomenik utemeljivačima srpske škole košarke u Beogradu i njihovom treneru, prvom profesionalnom selektoru naše reprezentacije Anriju Helu, zaslužuje šire angažovanje naše javnosti. Drago mi je da mogu da se priključim ličnostima koje su već podržale ovaj projekat, ali i institucijama kao što su košarkaški savezi Srbije, Francuske i Beograda i Ambasada Francuske u Beogradu.

Nataša Kovačević Skok
Pored lične donacije, kao jedan od mojih doprinosa ovom projektu, ali i doprinosa KS Srbije, prilažem košarkašku loptu s potpisom predsednika KS Srbije Predraga Danilovića i mojim, koja će se naći na platformi za grupno finansiranje kao jedan od simboličnih poklona za određenu donaciju”, izjavio je velikan srpske i evropske košarke Aleksandar Đorđević ovim povodom.

Na platformi Indiegogo su do sada svojim donacijama kampanju podržale 54 osobe iz 10 zemalja. Pored Aleksandra Đorđevića, među donatorima iz sveta košarke su još jedan naš trener Zoran Lukić (Nižnji Novgorod, Rusija) i Košarkaški klub Zemun. Pozivamo vas da se pridružite i budete deo ove inspirativne priče koju želimo da pokažemo celom svetu.

Vaše ime se može naći na odjavnoj špici filma, ali i na spomeniku našoj košarkaškoj reprezentaciji koja se plasirala na Prvo svetsko prvenstvo 1950. Specijalno za kampanju Dejan Bodiroga je potpisao reprezentativni dres, a na spisku poklona za donatore je i basket 1 na 1 sa Ivanom Ivanovićem i pojavljivanje u njegovoj emisiji. Tu su i majice, nalepnice i razglednice sa motivima filma, fotografija sa potpisom počasnog generalnog sekretara FIBA Bore Stankovića i drugi atraktivni pokloni.

Košarkašica Nataša Kovačević je u 19. godini izgubila nogu u saobraćajnoj nesreći u Mađarskoj, 7. septembra 2013. Jedan mladi život odjednom se potpuno promenio – „obična devojka“ je u roku od nekoliko minuta postala heroina. Nataša je samo dve godine nakon ovog događaja već igrala sa specijalnom sportskom protezom za Košarkaški klub Crvena zvezda. Odigrala je celu sezonu u prvoj košarkaškoj ligi Srbije i osvojila sa svojim timom kup Srbije.

Dugomentražni dokumentarni film „Skok” je ostvarenje o zadivljujućem životnom povratku Nataše Kovačević, ali i njenoj misiji da kod drugih ljudi, sličnih sudbina, probudi borbeni duh i motivaciju da prebrode naizgled nepremostive prepreke. Ovaj film je i omaž svima onima koji su joj pomogli da u 19. godini ostane uspravna posle gubitka noge, ali i da napravi podvig kakav nije zabeležen u istoriji sporta. Njen povratak na košarkaški teren bio je više od svih velikih sportskih „comebackova” – ušao je u anale i postao inspiracija ljudima širom planete.

Nataša Kovačević Skok

Producentska kuća CinneSport je u koprodukciji sa Cinnamon Filmom u poslednje dve godine snimila 70% filma „Skok” na velikom broju lokacija u šest zemalja (Srbija, Italija, San Marino, Francuska, Nemačka i Mađarska) i 12 gradova (Beograd, Vršac, Milano, Monca, San Marino, Rimini, Ćezena, Bolonja, Nica, Pariz, Minhen, Đer). Kao protagonisti se u filmu pojavljuju, između ostalih, francuski košarkaši Toni Parker i Boris Dijao, zatim Dejan Bodiroga, dugogodišnji generalni sekretar FIBA Bora Stanković, predsednik KS Francuske Žan Pjer Sita, direktor za međunarodne odnose KS Francuske Goran Radonjić, selektor francuske reprezentacije Vensan Kole, predstavnici rukovodstva Košarkaškog saveza Srbije, nekadašnji golman fudbalske reprezentacije Srbije Saša Stevanović, jedna od najboljih košarkašica Evrope svih vremena Amaja Valdemoro, doskorašnji selektor srpske ženske reprezentacije Marina Maljković, Natašin brat Ivan, otac Vukašin i drugi.

Reditelj filma „Skok” je Ivica Vidanović, a scenarista naš poznati novinar Aleksandar Miletić, autorski tandem, koji, između ostalog, stoji iza dokumentarnog filma i serijala „Bili smo prvaci sveta”.

Film su do sada podržali Filmski centar Srbije, košarkaški savezi Francuske, Srbije i Beograda kao i Ambasada Francuske u Beogradu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *