P(H)antomfest

Poznati pariski pantomimičar na ovogodišnjem P(h)antomfestu

Gerasim Dišlijev, poznati pantomimičar iz Pariza i nekadašnji asistent čuvenog Marsela Marsoa, izvešće na predstojećem, šestom Međunarodnom festivalu pantomime – P(h)antomfestu zabavnu i intrigantnu predstavu „Van mesta“.

Pomerite čoveka iz njegove dnevne rutine, dodajte obilje incidenata, sve van njegovog uticaja, i on će uvek završiti van svog mesta, uprkos sebi. Gerasim Dišlijev je putujući svetom zaključio da je smeh univerzalan i prepoznatljiv bez obzira na jezik, boju kože, veru, naciju i kulturu. Zbog toga je cilj ove predstave humor i smeh kao jedini način da se shvati svet oko nas – da se ne uzima za ozbiljno.

Jezikom teatra pokreta i pantomime, „Van mesta“ naglašava avanture običnog čoveka bačenog u „neobičnost“ pozorišta. Obično telo unutar mehanike teatra. I ovo telo se trese, bori, koči, reaguje; ovo telo deluje pod reflektorom svih kontradiktornosti koje ga okružuju. Njegove avanture su ogledalo naših sopstvenih turbulencija u traženju našeg ili pravog mesta u teatrima naših života. Tada oni postaju nepresušan izvor inspiracije. Jedno pitanje ipak ostaje: „Da li iko zaista zna svoje pravo mesto?“. Oni koji su kadri da na ovo pitanje odgovore pozvani su na pozornicu!

Predstava „Van mesta“ će biti izvedena prvog festivalskog dana od 21 čas u sali Doma vojske u Vranju. Ulaz je – kao i za sve ostale programe P(h)antomfesta – slobodan.

Prateći program 6. P(h)antomfesta posebno je zanimljiv: poznati američki pantomimičar Bil Bauers će prvog festivalskog dana, 22. septembra, od 13 časova, u Američkom kutku pri Narodnoj biblioteci u Vranju održati prezentaciju sa elementima diskusije pod nazivom „Pantomimičar na putu: Putovanje sa Bilom Bauersom“, dok će dan kasnije makedonski pantomimičar Meto Janakievski izvesti eksperimentalni program „Pantomima izlazi na ulicu“. Ovog puta, on će u pešačkoj zoni Glavne ulice u Vranju od 13 časova igrati „običnog pantomimičara“ raspoloženog za „razgovor“. Nakon prošlogodišnjeg uspeha programa koji je pod nazivom „Bakiji u pohode“ održan u Gornjoj čaršiji, pretežno naseljenoj romskim stanovništvom, kao i veoma zapaženih prethodnih izdanja (2014. „Pantomimičar na pijaci“ i 2015. „Pantomimičar na kafi“), program „Pantomima izlazi na ulicu“ se ove godine održava pod nazivom „Pantomimičar šeta gradom“.

Šesti Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest održaće se u Vranju 22. i 23. septembra u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje.

P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.

Festival su ove godine podržali: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Vranje, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i program Evropski PROGRES.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]