15. Beogradski festival igre

Beogradski Festival Igre

Beograd – prestonica igre

Petnaesti Beogradski festival igre, pod sloganom „Prestonica”, održaće se od 15. marta do 4. aprila 2018. godine u Beogradu i Novom Sadu. Festival će ugostiti 15 kompanija iz Izraela, Grčke, Holandije, Kine, Norveške, Australije, Velike Britanije, SAD-a, Danske, Poljske, Belgije, Nemačke, Italije i Kanade i otkriće preko 20 novih koreografskih postavki. Karte su u prodaji od 23. septembra prošle godine, a organizatori navode da je interesovanje za ovu manifestaciju svake godine sve veće.

Ovogodišnji Festival igre obeležiće pre svega dolazak svetski poznatog koreografa Dimitrisa Papajoanua iz Grčke i predstavljanje njegovog dela „Veliki krotitelj”, koje će otvoriti festival 15. marta u Sava Centru. Takođe, veoma je značajano to što će svoje izvođenje imati i baleti Hongkonga i Sidneja, kao i trupa „Vertigo” iz Izraela, koje domaća publika do sada nije imala prilike da vidi na bilo kojoj manifestaciji u regionu. Nastup koreografa Noe Verthajm i „Vertiga”, pod nazivom „Jedan, Jedan i Jedan”, održaće se 17. marta takođe u Sava Centru, dok će balet Hongkonga, koji podrazumeva tri vrhunska koreografa (Fei Bo, Edvard Lijang i Jorma Elo), na beogradsku scenu izaći 23. marta u okviru svoje turneje Pariz, London, Beograd, Novi Sad. Kako bi bilo obezbeđeno i gostovanje sidnejske kompanije i njihovih izuzetnih koreografa Gabrijela Nenkajvela, Rafaela Bonačela i Čenga Cunga Lunga, neophodno je bilo udružiti Beogradski festival igre, koji uključuje predstave u Centru Sava (4. aprila) i Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, sa Cankarijevim Domom iz LJubljane. Uz to, na ovogodišnjem festivalu, četiri stotine gledalaca će imati neobičnu priliku da sedi na sceni dok norveška kompanija Zero Visibility bude izvodila komad „Zaleđene pesme” Ine Kristel Johansen, koji tek čeka svoju premijeru u Oslu, pa će ovo biti međunarodna premijera tog komada.

Film „Prestonica”

Ovogodišnji Beogradskog festivala igre brzo je postao prepoznatljiv po kratkom promotivnom filmu, pod nazivom „Prestonica”, u kome Gala Jovanović, balerina našeg porekla koja živi i radi u Beču, te nikada nije imala prilike da igra u Beogradu, sada pleše na mnogim značajnim mestima u prestonici, promovišući na taj način kako igru i festival, tako i sam grad.

Dani igre

Festivalu je ove godine po peti put prethodila i revija filmova u Kinoteci pod nazivom „Dani igre”, koja je trajala od 24. do 28. januara. Publika je u tom periodu imala priliku da pogleda projekcije višestruko nagrađivanih dokumentarnih i umetničkih filmova. Film „Priča jedne balerine”, o Misti Kopland, prvoj afroameričkoj balerini koja je postala primabalerina u čuvenom njujorškom Američkom baletskom teatru, otvorio je ovu svečanost.

Karavan igre

Pod pokroviteljstvom Beogradskog festivala igre i Grada Beograda pokrenut je i „Karavan igre”, čiji je cilj da se, prolazeći kroz 15 gradova u Srbiji (Niš, Kragujevac, Šabac, Pirot, Subotica, Vranje, Novi Pazar, Negotin, Kraljevo, Vršac, Valjevo, Užice, Čačak, Zrenjanin, Smederevo), promoviše umetnost i igra. Karavan je trajao četiri meseca, od septembra do decembra prošle godine, a u svakom gradu bi se zadržao tri dana. Želeći da uključi publiku svih generacija, Karavan je omogućio predstave, filmske programe, prezentacije i predavanja o igri za starije posetioce, dok su za mlađe osmišljene mnoge edukativne radionice, kao i razgovori sa vršnjacima – učenicima baletskih škola iz Pančeva i Beograda, koji su takođe imali svoje nastupe u okviru Karavana. Roditeljima su za to vreme bili obezbeđeni razgovori sa stručnjacima i psiholozima ukoliko bi želeli da se posavetuju o uključivanju svoje dece u baletske programe. Ovakav vid putovanja po Srbiji osmišljen je pre svega sa željom da se podstakne edukacija i stipendiranje talenata, da se uključi nova publika i da lokalne zajednice uvide značaj kulture kao vrednog turističkog potencijala.

Petnaest godina rada

Direktorka festivala, Aja Jung, često navodi da je Beogradski festival igre počeo kao mali plesni eksperiment. Međutim, danas, nakon petnaest godina rada, on nosi status najvećeg festivala umetničke igre u regionu, a zauzeo je i svoje mesto među tri najbolja festivala igre u Evropi. Od osnivanja na njemu je predstavljeno preko 330 koreografskih ostvarenja, posetilo ga je oko 23 000 gledalaca i preko 120 akreditovanih novinara. Podrška je mnogim igračima i koreografima kako u Srbiji tako i u regionu, a uz to omogućava i kontakte sa inostranim trupama, podstiče na stipendiranje, kao i na potencijalno angažovanje mladih igrača. Ima podršku Ministarstva kulture Srbije, ambasada i kulturnih centra zemalja učesnica, kao i Grada Beograda. U Vojvodini podršku je pružio Pokrajinski sekretarijat za kulturu AP Vojvodine, a šestu godinu zaredom realizuje se i saradnja sa Delegacijom EU u Srbiji. Godine 2006. proglašen je vodećim novim projektom u kulturi regiona Jugoistočne Evrope od strane UNESCO-a, a potom je primljen i u Svetsku plesnu alijansu. Dobitnik je nagrade Fonda Jelena Šantić, kao i priznanja Zvezda Beograda, dok ga je berlinski časopis BalletTanz iz 2012. godine nazvao „najreprezentivnijom manifestacijom starog kontinenta” i „trendseterom savremene igre”.

Tekst: Sanja Janković
Foto: Beogradski Festival Igre

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *